Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een tribuut aan de "Lentemaan" boven Moerenburg

Café "Zomerlust", met in haar veranda de ouderwetse glas-in-lood-ruitjes, bevindt zich als vanouds even buiten de stad, juist voorbij de brug die het Wilhelminakanaal bekroont, in Tilburg Zuid, aan het eind van de lange, bochtige straat die de naam "Oisterwijksebaan" op haar kobaltblauwe naamolaatje draagt en die tot haar huizenrij het ouderlijk huis van mijn moeder rekent.

Het was Paaszaterdag en in "Zomerlust" begroette mij die avond Gert Brunink, bioloog, ecoloog en "nachtburgemeester". Enkele dames wierpen zich enthousiast in zijn armen en ontvingen een hartelijke omhelzing en een talrijk gezelschap had zich om zijn persoon verzameld om die avond de "Maanwandeling" te aanvaarden, die zou voeren door de landerijen, weidevelden, paden en wegen van Landschapspark "Moerenburg", eveneens geboortegrond van mijn lang-overleden, betreurde ouders.

Een bloedrode, enorme maan, een "lentemaan" volgens zeggen van Gert zou die avond langzaam oprijzen boven de velden en haar naam eer aandoen. Het gezelschap converseerde uitbundig en men richtte de blikken allerminst op de nachtelijke hemel met de prominente maan daarin, zoals de bedoeling was, maar men gaf zich over aan een uitgebreide bespreking van wat zich zoal de laatste tijd had voorgedaan in kennissen- en vriendenkring, maatschappij en wereld.
Het lichtende lint van een verre trein slingerde zich door de nacht.

De tocht werd voortgezet onder deskundige toelichting van onze gids en voerde tevens langs het spookachtige staketsel van het voornalige landhuis "Moerenburg" dat zich zwart in de nacht aftekende met haar silhouet.

"Zomerlust" was ook onze eindbestemming. Na mijn handdruk en mijn afscheid zouden de anderen nog tot in de late uurtjes gezellig samenzijn en uitgebreid borrelen.....

Schrijver: I. Broeckx, 17 april 2015


Geplaatst in de categorie: landschap

3.8 met 4 stemmen 128Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)