Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Onderdrukte erotiek

Met in mijn achterhoofd dat dit wellicht wel eens mijn laatste hartenkreet kan zijn, reageer ik op het artikel 'Seks voor Christenen' (Trouw, 15 oktober 2015) van Marinde van der Breggen over Marc Angenent. Na een opleiding seksuologie begon hij begin 2012 als 'De Passiecoach Nederland'. Hij coacht stellen op het gebied van intimiteit, erotiek en seksualiteit. Hij runt de erotische webshop 'De Liefdestuin', hij geeft online cursussen en hij geeft lezingen door heel Nederland. In België hebben ze daar Goedele Liekens voor, die in een aflevering van 'Jeuk' meespeelde als sextherapeute voor vrouwen. 'Ik kijk nu naar het zwaarbehaarde woud tussen mijn benen!', zei ze, terwijl ze een spiegel vast hield. Marc is opgevoed met het idee, dat seks duivels zou zijn. Bij veel stellen kwam hij een enorme angst voor seksueel genot tegen. Zijn 23 jaar als voorganger van een evangelische gemeente in Utrecht gaf hij er voor op, want hij wilde de christenen ontspannen met het mooiste wat God geschonken heeft, laten omgaan. Hij helpt ook bij erectieverlies en pijn bij het vrijen. Hij wijst terecht met de schuldvinger naar de kerkvader Augustinus, die leerde, dat seksualiteit er louter is voor de voortplanting en alles daarnaast was zonde volgens deze celibataire kwakzalver. Dat heeft de westerse cultuur als een doem overgenomen en dan met name de christenen. Marc haalt nu masturbatie en sexspeeltjes uit de taboesfeer. Dat was allang zo, maar hij doet dat specifiek voor de christenen, meent hij. Hij is natuurlijk politiek correct door tegen de porno-industrie te zijn, maar dat vind ik dan weer reuzehypocriet. Alsof hij niet aan zijn werk verdient! Hij heeft een christelijke winkel vol alle soorten en maten vibrators, maar zweepjes verkoopt hij minder, terwijl ik juist bij die christelijke vrouwen een flinke dosis (sado)masochisme verwacht.

Dertig jaar geleden had zo'n artikel niet eens de Trouw gehaald, vermoed ik, daar het toen nog vol religieuze onzin stond en op de vlakte bleef, al waren de boekenrecensies toen ook al topkwaliteit. Op de foto zie ik een stoere zestiger met matige grijs-witte beharing en een zelfverzekerde blik. Die duw je niet zomaar even omver. Toch beschouw ik Marc's pleidooi als mosterd na de maaltijd, zeker voor niet-kerkelijken zoals ik. Hij heeft zeker een punt wat de christelijke leefsfeer betreft, maar ook daar zou hij meer genuanceerd in moeten zijn, want juist in die zeer strenge geloofssferen wordt heel wat op seksueel gebied uitgevreten, veelal stiekem en uit reactie op al die strenge, opgelegde normen. Het gevoelsleven van een individu willen beheersen en sturen, is altijd gedoemd om te mislukken. Een mens is slim genoeg om aan die fascistische druk te ontkomen. Enkelen daargelaten. Dat erotiek goddelijke krachten in zich herbergt, mag bij goed gebruik duidelijk zijn, zoals al eeuwenlang bekend is binnen de Tantra-traditie en de Wicca-religie. Zware calvinisten en brave moslima's hebben veel gemeen met elkaar. Volgens mij leven ze in een schizofrene wereld, aan de ene kant supervroom en aan de andere kant in het verborgene zich overgevend aan seksuele bacchanalen, mits dat laatste ook daadwerkelijk gebeurd natuurlijk, wat voor hen te hopen is, al was het alleen al als uitlaatklep jegens al die bizarre, mensonterende, goddeloze godsdienstregels, die door mannen zijn verzonnen, puur om de vrouwen aan hen te ketenen. Dat noem ik dus geketende erotiek en seksualiteitsbeleving. Dat is precies hetzelfde als prostitutie.

Ik kan uit eigen ervaring mee praten, daar ik als gereformeerde domineeszoon vaak twee keer per zondag naar zo'n oersaaie, vervelende kerkdienst moest, waarbij er vaak op gehamerd werd, dat iedere begeerte uit den boze was en ik dus ernstig begon te twijfelen aan mijn staat van zijn, omdat ik liever loerde naar de malse bollingen van een vrouw, dan naar de duffe letters in mijn psalmboek. Bij het zien van iets wat ik als een stijve tepel registreerde, dreigde ik van krankzinnigheid uit elkaar te barsten. Bij een kort rokje gingen mijn ogen verder dan de bedoeling was, vermoed ik. Ik had een enorme fantasie en ik kon zelfs als het kleine groene mannetje in de Panorama in broeierige slippen duiken. 'Het is groen en het...' heette die rubriek. Soms kreeg ik al een rode boei als de dominee het had over 'Grote heuvels' en 'Diepe dalen'. De seksassociatie was ongekend hoog en ik kreeg het steeds benauwder. Mijn schoenen stonden soms in grote plassen zweet. Ik ben blij dat dat allemaal ver achter mij ligt. Voor veel gevangen godsdienstigen wordt het inderdaad hoog tijd, dat ze hun valse Godsbeeld en desastreuze indoctrinaties voorgoed achter zich laten om volop mens te worden, maar ik heb genoeg tegen die holle afgodsbeelden gestreden. Laat St.Marc het maar doen, zolang hij nog de puf heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: erotiek

5.0 met 2 stemmen 252Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)