Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Over het graf heen/Een kruisbeeld dat de jaren trotseerde......

Het armpje van de marmerachtig-bleke Christusfiguur, die, zoals de traditie gebiedt, met de lendenen omgord, tegen het ijzeren kruis hangt, is gebroken geweest en weer gelijmd.

We schreven 1940.
Het bombardement bedreigde de stad aan de zee en haar bevolking: in de verte donderde en raasde het. Mijn moeder was twintig jaar oud. Ver van haar ouderlijk huis, in een vreemde stad, bij vreemde mensen had ze onderdak gevonden in een armzalig huurkamertje. Honger en eenzaamheid waren haar metgezellen. Ze was uitgezonden om in huishoudens van adellijke gezagsdragers nachtspiegels te ledigen en haar meisjeshanden te verruwen door het sop waarmee ze vloeren moest dweilen.
Haar vader had haar de crucifix meegegeven als teken van Christus' ongrijpbare aanwezigheid in onbestemde sferen, als de plaatsvervangende troost en bescherming die hij zelf zijn dochter niet meer kon bieden.

Mijn moeder overleefde en de Christusfiguur doorstond het oorlogsgeweld. Mama heeft dit feit altijd als een wonderteken gezien. Na lange jaren overrompelde de sterke, onherroepelijke dood ook haar.
Maar de crucifix siert nog altijd het bureautje van glanzend mahoniehout met de geornamenteerde pootjes, eveneens een erfstuk.
Zo gaf mijn moeder mij eveneens de crucifix mee ten teken van de liefde, trouw en bescherming die over haar graf heenreiken.....

Schrijver: I.Broeckx, 2 december 2015


Geplaatst in de categorie: religie

2.7 met 3 stemmen 850Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 december 2015
Roomse mensen hechten teveel waarde aan zichtbare beeltenissen van de gekruisigde Christus Jezus, terwijl juist de onzichtbare, opgestane Christusgeest alom van kracht is. Het Hallelujah van de Pinkstergeest is vele malen belangrijker! Jezus heeft juist de dood overwonnen en is daarom geen kruishangend slachtoffer meer. Die pathologie is passé. De Heilige Geest heeft nu het woord en bepaalt het Christusbewustzijn. Het menselijk lijden is verreweg overstegen en de Christuswonderen nemen de overhand, ook en met name via menselijke handen. De mens is Godin/God en dat is met name de grootste ommekeer in het denkvermogen van de doorsnee mens. We zijn Één met de Levengever en daarmee hoogst medeverantwoordelijk voor de toekomst van de aarde.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)