Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Voor wie?

Voor wie schrijf je, voor een publiek of voor jezelf? Publieksgericht schrijven is een vak waarvoor opleidingen bestaan, al kun je het ook in de praktijk leren. Namen noemen begin ik niet aan, maar op deze site lees ik gelukkig genoeg werk van mensen die het helemaal in de vingers lijken te hebben. Uiteraard ook teksten van mensen die ten onrechte denken dat ze er grootmeesters in zijn.

Ik heb de indruk dat dichters vaak puur voor zichzelf schrijven, dat er niet veel zijn die zich echt afvragen welke lezer hij wil aanspreken, welke boodschap hij wil uitdragen en aan welke regels hij zich maar beter kan houden. Daarbij is me iets is opgevallen waaraan ik me ook wel schuldig heb gemaakt. Dat is het schrijven helemaal voor jezelf en vervolgens mokken dat je geen waardering krijgt. Een dichter beweert bijvoorbeeld zich van niemand iets aan te trekken en de regels van de dichtkunst aan zijn laars te lappen, maar lijkt er zijn levenswerk van te maken te klagen over gebrek aan waardering. Deels begrijp ik dat wel, want die dichter vindt zichzelf geweldig en verwacht dus wel enige aanbidding.

Maar het is niet mijn bedoeling iemand te kakken te zetten, ik wil alleen op het verschijnsel wijzen en er zelf een les uit trekken. Op een paar hermetische verzen die ik onder pseudoniem heb gepubliceerd is nauwelijks respons gekomen. Prima, mag ik ook niet verwachten. Blijkbaar is er geen publiek voor en ik houd die dingen maar verder voor mijzelf. Om mijn overige werk zal ook niemand juichen, maar ik ben tevreden met de waardering die ik krijg. Ik ben nu eenmaal geen groot dichter.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 13 maart 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.4 met 15 stemmen 456Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
14 maart 2016
Jacob, hier ga ik weer even op studeren.
Hier zit zoveel achtergrondinfo in en ook herkenningspunten die ook bij div. andere sites spelen.
Wat is de insteek van een site en wat zijn daar de grondbeginselen van.
Op een site van "een speciaal concept" bv.
het Light Vers in al zijn hoedanigheden, mag best een strenge handhaving zijn van de daar gestelde regels.

Zo zijn er ook sites voor andere vormen van de schrijfkunst die een andere inbreng wensen, en daar dan hun eigen maatstaven op hanteren.

Toch is het soms ook heel moeilijk om precies
dat dan ook te plaatsen en of te accepteren wat in hun ogen passend is op de voor hen/die betreffende site.
Daarom zijn er ook vaak spelregels vastgesteld
op al die div. sites die een bepaalde keuze hebben gemaakt in het toelatingsbeleid en het uitstralingsprofiel voor de inzendingen die zij op de voor hun betreffende site wensen te plaatsen.

En daarin mag best een verschil zitten onderling, dat is dan de visie van de sitebeheerders.

Maar als zij hun eigen beleid en spelregels niet handhaven, komt er vrijplaats voor de brutaalste:
die nemen dan de overhand, zij moeten hun ei kwijt, of een ander daar op zit te wachten is geheel hun probleem niet.
Zij hebben behoefde aan hun uitingen van 'persoonlijke aard' of het uiten van al hun gevoelen en vooral het etaleren van al hun kennis en wijsheid.
Is dat op zich erg, nee geheel niet maar zoals met alles: overdaad schaadt, wie te veel moet eten/slikken gaat misselijk worden en op het laatst: KOTSEN!

Ja, dan moet men ook niet opkijken als de
toestroom van lezers/kijkers/aan-klikkers afneemt. Als er geen verandering van spijs is, neemt de eetlust af. Simpel toch?
Naam:
Günter Schulz
Datum:
14 maart 2016
Je vertolkt bijna dezelfde gevoelens en gedachten zoals die bij mij leven. Ik ben echter niet in staat om dit zo beknopt en tevens zo raak te verwoorden. Graag en met een gevoel van herkenning gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)