Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

"Ein Denken an die Kinderzeit" (Hermann Hesse)

Als de schaduwen op de muur vallen en wervelende patronen vormen, komen de herinneringen aan de oude tijd....
Er stond een berk voor het huis. Zij deed aan Russische winters denken. De schoonheid van de wereld was gaaf, ongebroken en ongeschonden.
De zwart-wit-foto's uit die verre, vervlogen, voorbije tijd tonen ons gezinnetje met een baby, een mollige baby met een lieflijk wit mutsje om het bolle, welgedane hoofdje, wiens hulpeloze, stakerige beentjes uitkomen onder het jurkje en rusten op mama's schoot. Mijn zus, van wie ik zoveel hou, kijkt met de argeloze, onschuldige blik van een zuigeling de wereld in. En heel de argeloze, naïeve onschuld van de jeugd wordt voor mij opgeroepen door het feeërieke plaatje.
Vader kijkt op de foto met vertedering en zorgzaamheid in de richting van de echtgenote en de meisjes.
Ik draag het korenblauwe jurkje met de pofmouwtjes dat ik mij herinner omdat het knelde om mijn bovenarmen en ik zoek verlegen bescherming bij vader.
En daar is mama, nog zo jong, in de feestelijk-elegante jurk. De gehele afbeelding doet merkwaardig-weldadig en op een vreemde manier troostend aan, ondanks het grote verdriet. Zo ligt onze kindertijd verborgen in de schaduwen, in de mist van een ver verleden, een paradijs van onschuld, van liefde en lieflijkheid, waarnaar wij slechts in de stille mijmering van onze gedachten kunnen terugkeren.....

Schrijver: I.Broeckx, 8 juni 2016


Geplaatst in de categorie: familie

3.5 met 2 stemmen 53Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 juni 2016
Toch was de kindertijd vaak ook kommer en kwel. Juist Hermann Hesse wist ons te vertellen, dat we nooit meer tot die feeërieke kindertijd kunnen terugkeren. Hij zei dat deels uit weemoed, maar ook deels uit bittere rancune en verslagenheid. Als getraumatiseerd kind heeft hij ons de mooiste romans nagelaten, die ooit geschreven zijn. Dat weer wel en voortkomend uit een flinke dosis kinderillusie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)