Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Zomer in Nederlands

In deze warme periode hebben vooral de ouderen en de zieken onder ons het niet gemakkelijk. Moeilijk is een beter woord omdat: mensen met een luchtaandoening b.v. COPD of mensen met een hartprobleem last hebben van ' te weing zuurstof in de lucht'; het lijkt wel alsof dat minder wordt, naarmate het warmer wordt, zeker op de middag langzaam overlopend naar de avond.

Vaak treft het juist die groep mensen die niet meer behoeven te werken, dus die hangen, met natte lappen, flessen water en meer van die verkoelende attributen op de bank of in de stoel. Niet op bed, want je krijgt het maar in weinig ruimtes echt gekoeld.

Zomer in Nederland, meteen een hittegolf, scholen die net begonnen zijn in de regio, passen de roosters aan, tropenrooster. Kinderen wat vroeger naar huis. Leerkrachten ook natuurlijk. De vakantie is hier al achter de rug, dus de werkende elite moet gewoon 'aan de bak', die mensen treffen het niet echt.

En dan zijn er de mensen die op kantoren werken met airco of meer van die fijne dingen, klimaatbeheersing hebben ze ook, die krijgen de mokerslag wel als ze naar huis gaan en in de moordende hitte terecht komen. Zomer in Nederland, meteen een tropen temperatuur, let op jezelf en let dan ook op je naaste buur, want hoe oud of hoe jong, opletten kan geen kwaad.

Want bedenk wel, als de vissen al met duizenden tegelijk het loodje leggen dan zegt dat al genoeg. Maar weet je: dit maakt zo moe, zo dood- en doodmoe, het zuigt je energie op, waarom is er nou niemand die een soort van 'oplader' uit vindt voor de mensen die dit best kunnen gebruiken? Want menig mensen-batterijtje gaat nu echt versneld leeg!

Schrijver: An Terlouw, 26 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: natuur

3.5 met 2 stemmen 62Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 augustus 2016
Ik zat wat te relaxen in de schaduw op het Goudse Marktplein en ik zag een stokoude, van oorsprong Turkse of Marokkaanse vrouw water uit een plastic fles in haar gezicht gooien. Ik was bezorgd en ik hield haar in de gaten, terwijl een opgeschoten jongeman in up-to-date modekleding en met overdreven veel sieraden mij vroeg of ik in de Playboy wilde poseren. 'Voor een miljoentje wel!', antwoordde ik, waarna hij zijn dwaze klep hield. Snel keek ik weer naar de oude vrouw en een heftig jankend, Afrikaans kind, dat maar matig getroost werd.
Bij o.a. "De Tuinen" kun je heel veel energie-pillen kopen, die deze hittegolf veraangenamen. De oudere mens is vaak niet op de hoogte van heilzame vitamine-pillen en daar wil ik hen dan graag op wijzen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)