Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Niet opnieuw Ebba Pauli

Echt goed lezen is moeilijk
De literaire wereld is volgens mij een bolwerk waarin je moeilijk kunt doordringen.
Dat vind ik wel eens jammer. De meeste mensen hebben het zo moeilijk hun hoofd boven water te houden en zitten zo vol spanningen dat ze voor een boek lezen geen tijd hebben laat staan zich te verdiepen in de boekenwereld. Dat geeft ongelijkheid. Goede boeken kopen hoeft niet duur te zijn. Ik kocht
De kluizenaar van Ebba Pauli, een Zweedse schrijfster, met prachtige kleurenetsen erin.
Gebonden. Het gaat over een kluizenaar die in de eenzaamheid van het woud leeft. De mensen van het dorp beneden in het dal komen bij hem met vragen over het leven. En hij beantwoordt die. Het gaat over hoe je kunt geloven in god. Zonder de kerk, die vaak mensen verwart. Hij gelooft in god, maar in een goede god die in ieder leeft. Een zeer populair boekje eind jaren dertig. Toen verschenen een hoop advertenties in kranten over de waarde van dit boekje en dat het in die tijd veel mensen hielp op hun spirituele weg.
Prachtige simpele taal met prachtige titels van hoofdstukken zoals, zo arm dat men moet stelen, de houthakker, bekering. Het zit vol met wijsheid een soort zendingsroman voor vrome mensen.Misschien niet meer passend in deze tijd.
Wat mij fascineert is dat het zeer populair was in een andere tijd. Gezien wat daarna gebeurde in de wereld begrijp ik dat men het in de wijsheid van boeken niet meer kon vinden. Ik hoop dat dit niet een les is die we opnieuw moeten meemaken.

Schrijver: deborah, 24 januari 2018


Geplaatst in de categorie: taal

3.3 met 3 stemmen 624Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 januari 2018
Wel een erg vroom, puriteins, calvinistisch vrouwtje hé, die vrijgezelle Ebba! Waarschijnlijk een lesbienne in de symbolische kastdonkerte. Neemt niet weg dat je een mooi boekwerk van haar te pakken hebt, met werkelijk goddelijke wijsheden! En vooral goudeerlijk socialistisch, wat alle verdere bekrompenheid teniet doet!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)