Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Oktober, borstkankermaand.

Het is de maand van de borstkanker, waarom het nou precies de maand is waar we ook nog dat extra uur hebben, geen idee, waarom het nou juist de maand is dat de blaadjes van de bomen vallen, nog minder een idee, maar dat het lijkt alsof alle meldingen over borst- en andere kankersoorten nu met enorme hoeveelheden binnen komen, snap ik niet.

Oh zelf zit ik ook in die categorie, al een fors aantal jaren en een flink aantal operaties ook nog, bestralingen, zuurstofbehandelingen, hormoonpillen, van die fijne waarbij je voor de zoveelste keer in de overgang bent, gelukkig word je er zeer zeker niet van!

Is het bespreekbaar, vraagt men me wel eens en tot mijn schande moet ik bekennen dat, zodra iemand het woord kanker hoort, ze verstijven, wit worden, het onderwerp mijden zeg maar. Kun je erover praten? Jazeker wel maar bij uitstek alleen met die mensen, die weten wat je meemaakt, wat je bedoelt, waar je mee zit.

Is dat een mammacare verpleegkundige, nou niet in mijn geval, is dat de chirurg waar je bij terug moet blijven komen, of de oncoloog wiens tijd goud waard is. Nee hoor het is een select groepje mensen die wel beseffen wat je door- en meemaakt. Het maakt het niet makkelijker, het maakt het ook niet minder lastig, maar als bij toeval de dame komt om mijn oedeemspullen te brengen, dan knap ik.

Een huilbui van ongekende omvang manifesteert zich, tranen lopen m’n nek in, m’n buik schokt, ik heb er geen controle over. Ineens zit ze naast me, houdt m’n handen vast en weet je, dat is het! Ik ben niet zielig zeer zeker niet maar soms, heel soms ben ik het allemaal zo zat!

Leg me op een operatietafel waar ik al vijf keer te vinden was, ik maal er niet om, maar bedenk wel, geachte lezer, een persoon met kanker komt er nooit (uitzonderingen daargelaten) meer vanaf. Echter, maak het bespreekbaar want dat is het belangrijkste! Ook voor mij.

Schrijver: An Terlouw, 22 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 4 stemmen 103Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jkke
Datum:
23 oktober 2019
Kippenvel. Er wordt te weinig over ziektes gepraat. Gezonde mensen vinden het gauw zeuren en klagen, maar dat is het niet. Als je ziek bent hoort dat bij je. Een arm om je heen en begrip is heel wat waard. Erover praten is belangrijk, maar wel met mensen die echt luisteren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)