Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

1979-1988: In dienst van het "Hoogheilige" Bureau Van S.

In de advertentie in onze plaatselijke krant had men verzocht om "geroutineerde typistes".
Met ogen op steeltjes, krampachtig, verstijfd, gekleed in de zelfgemaakte geel met zwart geruiten jurk maakte ik in dat lang vergeten jaar kennis met de Chef Personeelszaken van het "Hoogheilige" Bureau Van S.
De hartelijke glimlach wilde zich maar niet vertonen op mijn gezicht (leeftijd: 26 jaar, gewicht: 60 luttele kilo's).

Meer dan 30 jaar later en 17 kilo zwaarder betreur ik mijn asociale houding van destijds. De negen lange jaren op de Afdeling Tekstverwerking waren misschien niet zo onaangenaam. "You don't know what you have got until it's gone. De typistes werden aanvankelijk onder de moederlijke vleugels van mevrouw J. genomen als kuikens onder de vleugels van een gans. De ijverige heren zouden de typistes overladen en overspoelen met werk en de Afdeling Tekstverwerking bezoeken als bijen de bloemen in een welvoorziene tuin of als gasten van een soort alternatief bordeel, waar bij uitzondering de kuisheid wel hoog in het vaandel geschreven stond.

De eerste computers hadden hun intrede gedaan op de arbeidsmarkt, in de kantoren en bedrijven. We schreven 1979 en de dames leerden snel met de machines te werken.

De snauwpartijen van mevrouw J. volgden in latere jaren en ze waren als pijlen, afgevuurd op een kwetsbaar en weerloos hart. We werden allen geacht het "Hoogheilige" Bureau Van S. hoog in het vaandel te dragen, het te verdedigen en beschermen. Later, gepromoveerd tot secretaresse, draaide ik de zenuwslopende en ziekmakende rondjes op de carrousel van de werkzaamheden; van het faxapparaat naar de typemachine en de telefoon.

Wie had kunnen denken dat tenslotte die "goedgunstige" heren voor wie ik altijd zo trouw had gewerkt en die zo graag een sigaar tussen de lippen staken of een secretaresse in de billen knepen, zich rond een tafel zouden scharen en zouden verklaren: "U bent nors, u past niet binnen de cultuur van het Bureau". Ik ben toen de weg naar mijn flatje gegaan en nooit meer teruggekeerd.....

Schrijver: I.Broeckx
25 maart 2021


Geplaatst in de categorie: werk

3.0 met 3 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)