Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kerstavond bij de Capucijnen

Toen de avond viel, namelijk de avond van de vierentwintigste december ofwel de Kerstavond van dit jaar, lag onze stad uitgestrekt als een mooie jongedame. Overal flonkerde triomfantelijk licht. Ook de Korvelseweg, brandpunt van commercie en consumptie, was overhuifd door schitterende tierelantijnen.

Bij de paters Capucijnen domineert een wel zeer barok altaar op haast angstaanjagende wijze hun hele kerk. Het illustreert bij uitstek de nog altijd niet in vergetelheid gezonken Christelijke traditie en wel in het bijzonder door de afbeelding van de Kruisiging die er levensgroot en levensecht op paradeert.

Nu is dus werkelijk het hoogtepunt van het Christelijk jaar aangebroken terwijl een oostelijk continent is verzonken in vuur en as als zelden voorheen.

De oude Paters Capucijnen in hun bruine pij zijn schuldeloos als weinig anderen en zij hebben vandaag de leiding.

Het oeroude ritueel wordt volvoerd en de gezangen worden aangeheven. "Noël! Noël!" Een geur van wierook doordringt de ruimte.
Het volgens de spreker mythisch en symbolisch te interpreteren Kerstverhaal wordt opnieuw verteld. Als eenvoudige maar ultieme uitkomst van vele, zelfs postmoderne stromingen in de theologie wordt de naastenliefde gepropageerd.

Maar een menigte omringde mij op deze Kerstavond waarvan ik de Liefde niet kende of waarnam.

Schrijver: I.Broeckx
26 december 2022


Geplaatst in de categorie: religie

4.5 met 2 stemmen 346Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)