Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kilometervreter

Méér dan anders hou ik de laatste dagen de kilometerteller van mijn snorfiets in het oog. Niet zozeer de snelheid want dat deed ik al langer. Hij snort immers (ver) boven de toegestane waarde van vijfentwintig kilometer per uur en dan is het altijd oppassen geblazen.

Neen, het zijn gewoon de kilometers die de aandacht trekken. Dit komt omdat mijn karretje héél binnenkort de magische grens van 9999,9 gaat overschrijden en ik mij nu al afvraag; wat dan?
Ik denk eraan op dit punt te stoppen, of neen, net door te gaan tot alles weer 0000,0 bedraagt. Als dit al zo zal zijn, want zeker weten is er niet bij! Er zijn in elk geval geen vakjes meer naast zodat het getal 10000 uitgesloten is.

Hij is nu drie jaar oud en in die tijd zijn er dus aardig wat metertjes onder hem voorbijgeschoten. Je staat er niet bij stil, maar als je beseft dat onze aarde slechts een omtrek van een goede 33000 km. heeft, dan klinkt tienduizend met een snorfietsje al een stuk indrukwekkender, niet?

Het is een zwarte Fox, met twee zijzakken en een opbergbak achteraan. Vrij eenvoudig van concept en toch heeft hij mij nog nauwelijks teleurgesteld. Een paar maal lekgereden is het enige mankement dat ik hem in heel die periode kan aanrekenen. En toch weer niet, want dit zegt meer over de slechte staat van het stedelijke wegennet dan één of andere foute bandenkeuze die de constructeur voor dit modelletje zou gebruikt hebben.

Tweemaal op de starter duwen en pruttelend komt hij tot leven. De gloed van zijn voorverlichting merk je zelfs op stralende zomerdagen en verlichten mijn pad tijdens donkere winteravonden.
Met een snorrend geluid laveer ik langs de stilstaande wagens in het overdrukke centrum. Parkeer waar ik wil, helemaal gratis en dit tot ergernis van hypernerveuze automobilisten die maar geen plaatsje vinden. Er kunnen aardig wat boodschappen in de opbergvakken en binnen de kortste keren kom ik dezelfde wagenbestuurders, nog altijd zonder parkeerplaats, weer tegen terwijl ik rustig huiswaarts tuf.

Het is een kilometervreter, dat zwarte karretje van mij. Neemt amper plaats in en brengt me waar ik zijn wil. Jammer van ons verregend landje. Dat is natuurlijk een minpunt aan dit hele verhaal. Je wordt kleddernat, druipend, maar dat heb je met fietsen ook. Gewoon eens goed vloeken helpt je daar doorheen. De heerlijkste momenten zijn onder een stralend zonnetje karren, nauwelijks een zuchtje wind en lekker in T-shirt.
Ik zou hem voor geen geld willen missen en besluit dan maar rustig verder te karren. Ik zie het tellertje de ‘magische grens’ overschrijden, en ja hoor, daar gaan we weer. Kilometer 0001,0 verschijnt op het minuscule schermpje. ‘Nog tweemaal’, hoor ik mij denken, ‘en ik ben bijna de wereld rondgegaan!’ Als dat geen uitdaging voor mijn karretje is, en even steek ik een tandje bij.

Schrijver: danny cant., 17 jan. 2006


Geplaatst in de categorie: verkeer

3,5 met 4 stemmen 1.114Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anna
Datum:
24 jan. 2006
Email:
annaaaphotmail.com
We moeten een werkstuk maken op school over zomers vergelijken.En we hebben dus grafieken nodig aleen we kunnen nixx vinden.Grafieken moeten over de afgelopen 30 jaar gaan ( zomers vergelijken) we zouden het heel fijn vinden als u ons daarbij kunt helpen om iets te vinden of kunt u ons grafieken sturen ??

Vriendelijke groet Anna en haar groep

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)