Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wrake en de waarheid - Deel 1

Er liep een zwarte kat langs het raam, op een geheimzinnige manier, alsof hij iemand aan het besluipen was, misschien dat hij een muis op het spoor was, of ergens een smakelijke kanarie had zien zitten. Achter het raam waar hij langs kwam werd die morgen iemand wakker in een roes van wodka en sigaretten. Het eerste wat hij deed, was het raam open zetten om de rook zijn kamer uit te krijgen, daarna bedacht hij dat hij die dag vroeg op zijn werk moest zijn, "rotbaan", mompelde hij en strompelde, nog steeds in een roes en met een grijze waas voor zijn ogen naar zijn kleine badkamer. Langzaam voelde hij het koude water over zijn lichaam stromen, door de groeven van zijn rug en langs de bulten en door de gaten op zijn armen. Hij wreef erover met zijn hand, zich afvragend hor hij er aan was gekomen. "Welke kogel zou die wond veroorzaakt kunnen hebben en welke hand kan het mes hebben vastgehouden hebben dat deze snede heeft aangericht? vroeg hij mompelend aan zichzelf en, toen hij zijn douchecabine uitkwam, ook aan zijn beslagen speigelbeeld. Maar dat zei, zoals, altijd, niets terug. Toen hij zich had aangekleed liep hij zijn zitkamertje in en deed daar het raam dicht. Voor het raam zat een zwarte kat.

***

Een ruim verlichte kamer aan de andere kant van de stad. Op de twaalfde etage van een hoog kantoorgebouw zat een jonge vrouw achter een computer te werken, met het raam wijd open wat het was een warme ochtend. Drie klopjes op de deur deden de jonge vrouw opschrikken, op hetzelfde moment kwam een goedgeklede jongeman binnen. "Dag Ellen" zei de man. "Goedemorgen Maarten" zei de vrouw zonder op te kijken. "Gaat het vandaag eidenlijk gebeuren?" vroeg de man, die een beetje zenuwachtig in de deuropening stond, in afwachting van wat de vrouw zeggen zou rommelde hij wat aan zijn kostuum. "Ja", antwoordde de vrouw, aldoor naar het scherm kijkend en uit de toppen van haar vingers typegeluiden producerend, "vandaag gaan we erheen". "Zou het mogelijk zijn dat wij...", begon de man een beetje nerveus. Plotseling keek ze hem aan. "Dat wij...eh...jij en ik dus...straks wat kunnen gaan drinken ergens?". "Heb je gedronken gisterenavond?" vroeg de vrouw, hem nu recht aankijkend. Hier werd de man nog zenuwachtiger van. "Welnee, hoe kom je erbij, ik ben echt al weken clean". "En je hebt ook niets gebruikt?" ging de vrouw door. "Nee, heus niet". "Wat is je sterrenbeeld, Maarten?", vroeg ze nu, terwijl ze weer verder ging met typen. "Steenbok, hoezo?" vroeg de man verwonderd. "Ik ga niet uit met steenbokken, mijn horoscoop zegt duidelijk dat de avances van een steenbok vandaag tot mijn ondergang zullen leiden". "Maar laten we dan nu eerst gaan", zei de man. De vrouw stond op, sloot haar computer af en liep achter de man aan het kantoor uit. Een grote zwarte kat keek de twee na door het glas van de ruit.

***

Hij stond voor zijn klerenkast. speciaal voor vandaag had hij een pak gekocht, het zou immers zijn eerste dag op zijn nieuwe werkvloer worden, en daarvoor wilde hij zich goed kunnen kleden. De zwarte kat die hem een half uur geleden vijf minuten lang had zitten aanstaren, had hem de rillingen bezorgd. Die ogen, ze leken precies op die van zijn juist overleden grootvader die hem vroeger ook altijd al rillingen bezorgden. Maar zijn grootvader was dood en begraven, zijn grootmoeder had hij nooit gekend in tegenstelling tot haar man. Zijn grootvader zou hij nooit vergeten, die ogen die altijd strakke mond die alleen maar open en dicht ging als hij ruzie had. En grootvader had altijd ruzie. De bel bracht hem terug in de werkelijkheid. Was datde huisbaas die de huur kwam verhogen, zijn buurman die kwam klagen over geluidsoverlast? Hij verwachtte niemand, geen belangrijk bezoek in ieder geval. Hij liep langzaam naar de deur, weer kwam het geluid van de bel hem tegemoet, hij kneep zijn ogen dicht van het schelle geluid. De deur ging opend onder zijn hand en hij keek recht in het gezicht van de mooiste vrouw die hij ooit had gezien.

Schrijver: V.Timber, 24 maart 2006


Geplaatst in de categorie: literatuur

-1.0 met 1 stemmen 561Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)