Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Champagne

Een zuidelijk heuvelflank.

De zon doet de druiven zwellen, een magere oogst met een volle smaak.
Chardonnay, Pinot Noir, namen die aan het verhemelte blijven kleven.
De plukker ritselt tussen de ranken met stompe nagels, behoedzaam, zonder de schil te schenden, het vruchtvlees te kneuzen.

De trossen worden onmiddellijk geperst. Gist ontzuurt en voedt de wijn.
De boer waakt over het kwik dat op hetzelfde peil moet blijven.
Hij schuilt als een monnik in de kelder.
Hij giet rietsuiker in een maatbeker en pompt wat koolzuur in het eiken vat.

Nog minstens een jaar moet het rijpen in schuine flessen, zodat het vuil naar de hals drijft. Dan laat men de halzen bevriezen, de stop wordt gelicht en de gifdamp ontsnapt.

Nu zet de kelner zijn duim onder de kurk.
Knal!

Het knisperend schuim omspoelt zijn handen.
De sprankels in het glas jagen mijn zorgen naar de zolder.

Schrijver: Wim Veen, 22 mei 2006


Geplaatst in de categorie: feest

2.1 met 14 stemmen 2.927



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
24 mei 2006
Raak getroffen woorden, er rinkelt een belletje, maar wie hoort dat nog ? Goede wijn en krans ...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)