Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Herinneringen aan Gerard Reve

Vanmorgen hoorde ik in Goedemorgen Nederland op de toverlantaarn dat er een boek is verschenen met herinneringen aan Gerard Reve. Een bundel vol met persoonlijke herinneringen, anekdotes en beschouwingen, die zijn geschreven door vrienden en bewonderaars.

Nu heb ik ook een paar herinneringen aan Reve, die weliswaar niet wereldschokkend en van groot belang zijn, maar misschien toch interessant kunnen zijn voor Reveliefhebbers. Het betreft hier tenslotte een bijzonder mens en een uitzonderlijke schrijver en over zo iemand is eigenlijk alles interessant in mijn ogen.

Ik heb Reve niet gekend en nooit gezien, maar het toeval of het lot wilde dat hij van 1964 tot 1971 in Greonterp heeft gewoond en dat mijn oma -beppe in het Fries- in Greonterp is geboren en opgegroeid. Een ongetrouwde broer en een zuster van haar, Douwe en Sipke, woonden daar nog steeds en wel naast Gerard Reve.

Zij hadden ook een broer, die melkboer was in Amsterdam. Toen Douwe eens een keer tegen Reve zei dat hij van plan was zijn broer in Amsterdam te bezoeken, bood Reve aan met hem mee te rijden omdat hij er zelf binnenkort ook heen moest. Dus mijn oude omke Douwe is met Gerard Reve in de Volkswagen Kever naar Amsterdam geweest. Een gebaar van Reve waarover mijn ouders en de gehele familie met grote waardering spraken. Toen oudtante Sipke overleed, kwam Gerard Reve ook op de begrafenis met bloemen. Iedereen zal wel begrijpen dat nu in onze familie niemand ooit nog een kwaad woord over Gerard Reve kon horen en wie het wel waagde kon rekenen op rake klappen…

Mijn moeder heeft Reve wel eens gezien toen hij in de tuin stond bij zijn huis. Daarover zei ze: ‘Net een gewone arbeider in zijn blauwe overhemd.’ Ook heeft ze hem een keer gezien bij Simon de Wit in Sneek. Reve schrijft ergens in één van zijn boeken, dat hij soms het verlangen voelde om bij Simon de Wit zijn lul te laten zien, maar dat deed hij toen niet…

Schrijver: Outsider, 20 sep. 2006


Geplaatst in de categorie: literatuur

4,0 met 5 stemmen 541Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)