Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

de zwemvliezen van de ijsvogel

Er was eens een jonge ijsvogel. Hij was prachtig van kleur, oranje met koningsblauwe veertjes waar hij mee pronkte in de zonneschijn. Hij wachtte stil op de tak op zijn visjes boven de helderblauwe beek en schoot als een kleine bliksemschicht in het water om hem boven te halen. Daar had hij al een te pakken, hij manoeuvreerde hem goed in de snavel en slikte door. Zo, dat was hij de kleine jager! Trots keek hij om zich heen en was tevreden met zijn kunde.

Op een dag trof hij een lief ijsvogeltje en samen gingen zij romantische vliegrondjes maken in de wonderschone natuur. IJsvogel wilde een grote vis voor haar vangen en dook onder water. Maar het was een te grote vis, hij kreeg hem niet omhoog en verzoop bijna. Hij dacht, had ik nu maar zwemvliezen… en liet zijn prooi los en kwam buiten adem boven. Zijn vrouwtje was weggevlogen, zij dacht dat hij een slechte jager was en geen goede vader zou zijn. Verdrietig ging de ijsvogel op zijn vertrouwde takje zitten en at een tijd niets meer. Hij piekerde er over wat hij verkeerd gedaan had terwijl hij zo zijn best deed. Het werd winter en hij was ziek en betreurde het dat hij geen zwemvliezen had.
Maar het werd voorjaar en toen scheen de zon weer en verbrak de ijsvloer in de bevroren beek. IJsvogel kreeg weer nieuwe moed en vloog weg naar de volkstuinen in drachten. Hier was een leuk tuinhuisje om een nestje te maken en een tak boven een slootje met kikkervisjes. Hij vloog weer trots rond en flitste in het water. Hij zag een leuk vogeltje en ving snel een kleine visje en gaf het haar. Zie je wel, ik kan het best, dacht hij en zo kwam er een hele nieuwe vlam in zijn kleine denkwereld en werd hij weer de Koningsvisser genoemd en dacht nooit weer aan zwemvliezen, want die had hij niet meer nodig, want wat geweest is is geweest en hij vertrouwde weer op zijn eigen kracht. Kijk dit ben ik, oranje met blauw, vind je mij niet mooi, leek hij te zeggen als hij op zijn tak zat en schreef een verhaaltje over zijn eigen leven dat als de fabel van de zwemvliezen van de ijsvogel, dat tot aan de dag van vandaag graag wordt gelezen als troost en hoop.

Schrijver: foppe oostenbrug, 13 december 2007


Geplaatst in de categorie: liefde

0.5 met 14 stemmen 905Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)