Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De goeroe

(Uit ‘Sprookjes van Hauff’:)

Op ’n dag verscheen voor de oude, wijze goeroe een rondtrekkende prediker. De goeroe, omringd door een aantal van zijn leerlingen, luisterde vriendelijk glimlachend en aandachtig naar wat de man te vertellen had.

De prediker sprak en zei: “Hoort allen wel! Een dogpa is een dogreu en een dogma is een dogteef. Wie dit inzicht mist en dit onderscheid niet erkent loopt grote kans te verzanden in een morele chaos”.

De goeroe keek ernstig en, vol begrip knikkend met het hoofd, antwoordde: “Wijs gesproken, mijn zoon, zéér wijs gesproken”.

De prediker keek triomfantelijk, bedankte de goeroe voor zijn begrip, maakte een diepe buiging en vertrok opgetogen om elders zijn prediking voort te zetten.

De leerlingen echter waren stomverbaasd. Was het antwoord van hun goeroe niet duidelijk in strijd met alles wat hij hun tot dat moment had geleerd? Een van hen kon dan ook niet nalaten te vragen: “Was er soms zelfs maar één greintje wijsheid in wat die prediker zei”?

De goeroe antwoordde: “Iedereen met ook maar enige intelligentie zal zich met dezelfde verbazing dezelfde vraag stellen. De vraag is echter een retorische en behoeft dus geen antwoord. Ik heb wel met weinig moeite mijn doel bereikt: de prediker is tevreden en uit eigener beweging weggegaan”.

De leerling: “En als u níet had gereageerd en niets had gezegd”?

De goeroe, met een knipoogje: “Dan hadden we, vreesde ik, nog uren lang de ‘argumenten’ voor zijn ‘inzichten’ moeten aanhoren”.

Schrijver: Fonsaad, 18 feb. 2008


Geplaatst in de categorie: religie

2,0 met 6 stemmen 502Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)