Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De lezer wordt schrijver

Het is goed dat de woorden van De lezer op het internet (kunnen) worden gepubliceerd. Misschien is het niet voor iedereen even interessant of soms is het gewoonweg een slechte tekst. Maar De lezer doet zijn zegje of kan dat doen, gevrijwaard van enig belang erbij. De Lezer kan publiceren: dit leeft op dit moment bij mij en dit vind ik belangrijk! En wij kunnen dit, op onze beurt, allemaal lezen. Zo vaak als we dat willen en wanneer we maar willen. Het is de moderne vrijheid!

De ouder wordende burger wordt in het moderne Nederland van 2009 in zijn hokje gemuilkorfd. Op den duur kan hij het hokje amper nog uitkomen met als gevolg dat er een depressie op de loer ligt. De hokjesgedachte begint al vaak na afronding van de studie. Heb je DAT gestudeerd, dan zie je ZE akelig denken “dan hoor je in dat hokje.” Punt uit. Brrrr.

Op het internet kan de ooit zwaarbevochten vrijheid toch enigszins worden beklonken. Daar kan De oudere Lezer zijn hokje verlaten en “zijn ding” in de virtuele wereld doen. Hij kan ons zijn beschouwing op het hedendaagse leven geven. Zijn gemeten, soms bescheten teksten bevestigen maar al te vaak het manco van “het Nederlandse model.”

De jonge Lezer verwoordt de liefde soms meeslepend; uit wat op dat moment geuit moet worden, kwetsbaar in geur en kleur. De lezer is zoekend naar de allerbeste woorden en publiceert ze in de mooiste metaforen. De teksten zijn uit eerste hand en dat maakt het zo meeslepend interessant…De inhoud wordt soms een deel van me. Sommigen leven een leven zonder geluk en worden onevenredig overvloedig getroffen door het ongeluk, bij anderen kan het geluk schijnbaar niet op. Wat is het toch oneerlijk verdeeld!

Wat vindt De lezer er van in plaats van de hokjesgedachten van Jan Peter, Wouter of Willem. De lezer spreekt met zijn hart en is niet alleen gericht op het model van economische groei en winsten of (internationale) politieke verhoudingen. De lezer denkt namelijk ook in termen van persoonlijk geluk en kwaliteit van leven. De lezer laat dat gemakkelijk mee wegen in zijn publicaties. En als De lezer onder een pseudoniem publiceert dan neemt hij helemaal de vrijheid om te schrijven wat hij wil. Deze volledige vrijheid maakt het juist zo interessant om de publicaties te lezen. Wat leeft er nu werkelijk onder de mensen? Het geen dat op microniveau wordt beschreven spiegelen aan wat in de pers belangrijk wordt geacht op macroniveau levert interessante informatie op voor de beschouwende lezer.

Als De lezer verdriet heeft, zijn de publicaties meeslepend en ontroerend. Als De lezer ergens vreselijk van baalt, dan zijn de publicaties soms erg kort door de bocht. Maar het is op dat moment zoals het is! Soms is de visie van De lezer pakkend en zijn de verwoordingen zorgvuldig inlevend, tactvol en op het scherpst van de snede, gekozen. Soms is De lezer begiftigd met een enorme taalknobbel, een scherpe visie en proef ik de tekst woord voor woord, laat deze op me inwerken en geniet er intens van.

Wanneer zal mijn favoriete Lezer weer iets publiceren? Vanavond maar weer eens kijken op Nederlands.nl. Het surfen op deze golf is inmiddels een hobby geworden!

Schrijver: Jan Hertog, 8 mei. 2009


Geplaatst in de categorie: internet

4,1 met 9 stemmen 783Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)