Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Spoorzoeken

(voor Anne Frank e.a.)

Als je heel stil kunt zijn, dan hoor je de ijzingwekkende weergalm van de ijzeren sloten op de smerige wagons, vuile wapens die elkaar per ongeluk raken, ben je nog stiller, dan hoor je het navrante huilen van ontelbare Joodse zielen op een uiterst verkeerd, gruwelijk, goddeloos spoor gezet. Het leger van strijdbare engelen stond te popelen om in te grijpen, maar het kreeg geen voeten aan de grond, al werd met de grootste zorgvuldigheid een onaantastbare mantel gevormd rond hun weerloze lichamen. Vol van intense walging gingen zij mee in de verraderlijke douchecellen om daarna dubbel en dwars hun werk te doen.

Maar Daniël dan, het wemelde van de geesteszieke roofdieren en het kwade had de overhand, als Jahweh zijn fouten heeft, dan daar! Natuurlijk wapperen er onoverwinnelijke, schoongewassen vrijheidsvlaggen in de hemel, maar wel ten koste van de tragische dieptepunten op aarde. Er zijn verduisterde mensen die hun goddelijkheid niet weten te hanteren, tegen hen richt ik mij, tegen alle mensenverraders, hoe subtiel of grof ook, hoe achterbaks of met open vizier ook, in de hoop dat mijn angsten angsten blijven of liever vruchtbaar braakland voor duurzame, onderlinge vrede. De gehersenspoelde rioolratten (een nog milde benaming) gaan met hun nette pakken en hun aangeleerde beleefdheden in een chic parlement zitten, maar hoor jij de noodklokken nog? Misschien ergens diep in jou nog wel? Heb jij al eens rechtstreeks een rechts-extremistische nepwolf in zijn zelfvoldane drakenkop gekeken? Hoe herken je zo iemand op straat? Zijn ze volgevreten en vooral volgezopen? Kijken ze vals om zich heen, volop argwanend? Lijkt mij een nare, benauwde manier van overleven. Doen ze gewelddadig of zijn ze juist het tegendeel? Dragen ze een uniform of andere trieste vermommingen? Vertonen ze daadwerkelijk tirannengedrag?

Ontspoorde mensen zijn het spoor totaal bijster, dat staat tenminste vast en een boom herkent men aan de vruchten om eens een spreekwoord te herhalen, te onderstrepen. Luxe treinen razen als gele maniakken over de oude rails, waar ooit machteloze gele-ster-dragers door uiterst wrede misdadigers werden afgevoerd als waardeloze beesten, wat ze in feite zelf waren. Over projectie gesproken!

Als men in deze haastige tijden dat mensonterende leed maar niet te snel vergeet, want nieuwe zondebokken zal Jahweh met hand en tand verdedigen, dat heeft de mens toch grotendeels geleerd. Het blijft altijd zoeken naar het goede, steeds opnieuw, met grotere krachten. Er zijn ook onzichtbare sporen, die leiden naar liefdevolle eenheid, die sporen hebben wij gemeen met de Vrijheidsminnende Levengever.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 juni 2009


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.1 met 8 stemmen 355Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 juni 2016
Voorgelezen door de schrijver:
www.youtube.com/watch?v=GYl85oPQEzQ

Deze tekst zou voorgelezen moeten worden op 4 mei op de Dam.
Angstwekkend actueel.
De lelijkheid van de mens schrikwekkend mooi beschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)