Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Morsetekens

(voor Salman Rushdie)

Als een vrolijke onderzeeër die na jaren weer opduikt, zo wens ik jou.
Weg met religie die de mens aan banden legt!
Weg met iedere onderdrukking! Want iedereen is okay, immers, leven en laten leven. Nooit moorden, waag het niet, slaafse pionnen, want jullie zielen zullen geen rust kennen, eeuwige wroeging en een pijn die zich niet laat beschrijven.
Dat is een wet die geldt voor ieder mens. Een nieuwe dag zonder enige bedreiging op een eiland zoals Bali, met de Bolero van Ravel weerklinkend over het hele land. Dat wens ik jou toe. Veel inheemse schoonheden die jou vertroetelen en angstloos in de zee zwemmen, zonder te moeten uitkijken voor vijandelijke periscopen, primitief gedoe.
Een wereld waar godsdienst verdwenen is en waar volstrekte vrijheid heerst. Het is ons goed recht om te dromen wat wij willen. Haroen integreren. Binnenkort ben je vrij, Salman, dat zweer ik je. Meer dromers zullen zich aansluiten. Ook zij die dezelfde angst kennen om vermoord te worden. Jawel, die zijn er veel.

Nee, wij zullen niet wennen aan menselijke heerszucht en bekrompenheid! Salman, broeder, vriend, wij vergeten je niet! Hou vol in je gedwongen isolement, hou vol, want iedere dag is een overwinning op hen, zo zie ik dat, zij kunnen je niet raken, net zo min als men Ghandi kon raken of de ziel van een waarachtig schrijver. En dat gilde kent een eeuwenlange reputatie. Ik hef de armen hoog, voor jou.

Tenslotte is de dood een extreem laf pressiemiddel van volstrekt onnozele halzen. Zo sluit men bij voorbaat discussies af. Hoe krankjorem! Er is een kracht die nooit kan worden vermorzeld. Jij kent het. Blijf daarin. Blijf dromen en strooi verder met nieuwe woorden vanuit de vrije ziel, de vrije geest en tijdelijk het vervolgde lichaam.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 aug. 2009


Geplaatst in de categorie: vrijheid

1,7 met 7 stemmen 671Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)