Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De bezoeker

De oude man met zijn uitgeteerde lichaam ligt al dagen met een van pijn vertrokken gezicht op zijn dood te wachten; zijn echtgenote moe en depressief belt weer eens de huisarts met dringend verzoek iets tegen de pijn, iets tegen het ondragelijke lijden te doen. Hij belooft gelijk in actie te komen.

Al snel verschijnt een vervanger, een knappe jonge man met een klassiek - als uit marmer gehouwen - gezicht. ‘De patiënt heeft mij geroepen mevrouw’. Ze wil hem corrigeren, dat ZIJ gebeld heeft maar laat het er bij. De arts maakt een spuit klaar, spuit een straaltje vloeistof in de lucht om de werking van de naald te testen; de aanwezigen kijken als gehypnotiseerd naar het fonteintje. De patiënt reageert vrijwel direct op de injectie, het gekreun houdt op en zijn gezicht ontspant zich onder een lange diepe zucht.

'De pijn is weg', zegt hij, pakt zijn tas en groet - met de deur in de hand - met een lichte buiging de aanwezigen.
De echtgenote die over de zieke gebogen staat roept verbaasd: ‘hij is dood!’.
'Ja hij is gestorven’, zegt de man, en verdwijnt in de nacht, de aanwezigen in verwarring achterlatend. Vergeefs wacht men op het knisperen van het grind, op het starten en optrekken van een auto, maar het blijft doodstil, alsof hij verdwijnt in de ijle lucht.

De familie is met stomheid geslagen. Even later verschijnt alsnog, tot opluchting van iedereen, de vertrouwde huisarts, die hopelijk licht brengt in deze inmiddels sinistere zaak. De huisarts verklaart geen vervanger gestuurd te hebben, en evenmin iets van het gebeurde te begrijpen.

De echtgenote herinnert zich de woorden van de bezoeker: ‘de patiënt heeft mij geroepen’, die woorden krijgen geleidelijk een bijzondere betekenis. Ze loopt naar het raam en kijkt met ogen groot van verwondering de sterrennacht in.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 27 aug. 2009


Geplaatst in de categorie: overlijden

3,5 met 11 stemmen 337Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eva Mensch
Datum:
29 aug. 2009
Heel apart dit verhaal, als het toch eens waar zou zijn :)
Mooi geschreven !

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)