Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De stad van Ming

In de groene vallei achter de blauwe bergen, geïsoleerd van andere culturen, sticht professor Ming met een aantal volgelingen een stadstaat en zet een experiment op om de levensduur van de mens te verlengen.

Nadat het zaad van jonge mannen is ingevroren laten ze zich steriliseren, zaad van mannen die sterven op relatief jonge leeftijd wordt vernietigd; zaad van mannen die sterven op hoge leeftijd wordt gebruikt voor de voortplanting.
Vrouwen die een kind willen, kiezen aan de hand van biografieën een zaaddonor, de
eigenschap om gezond oud te worden wordt zo genetisch doorgegeven aan de kinderen.
Elke nieuwe generatie wordt ouder en de donorleeftijd wordt regelmatig verhoogd.
Tien generaties na de dood van Ming is er een volk met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar en het eind van de ontwikkeling is niet in zicht.

De mens is geëvolueerd om lang genoeg te bestaan om zich voort te planten en z’n kinderen te begeleiden tot in de volwassenheid, daarna is hij wat de natuur betreft vogelvrij en neemt z’n nageslacht het estafette stokje over.
Niet geëvolueerd om veel ouder te worden weet hij niet wat er met z’n geest gebeurt.

Als de mens oud genoeg wordt, verongelukt hij een keer door samenloop van omstandigheden, en er is het gevaar van infecties door vreemde bacteriën en virussen meegevoerd met de wind.
Angst om door een ongeluk om het leven te komen wordt groter omdat men meer te verliezen heeft en die angst neemt neurotische vormen aan.
De kwaliteit van hun leven holt achteruit, ze nemen geen enkel risico, leiden een passief bestaan in tijdloze sleur en van echt leven is geen sprake.
De dood die ze willen verdrijven wordt juist middelpunt van hun samenleving, het zijn geen gelukkige mensen en de weerstand tegen het systeem neemt toe.

Ming begon met een groep gelijkdenkenden met idealisten, maar dat is bij de volgende generaties niet vanzelfsprekend.
Onder de rebellerende ‘naturalisten’ zijn steeds meer jonge mensen die hun eigen kinderen willen verwekken, kinderen die op hun ouders lijken.
Een generatie conflict die alsmaar groter wordt en vele jongeren vluchten uit de verstikkende samenleving van levende doden.

De mensen trekken weg uit Mingstad en heroverd door het oerwoud vervalt het tot ruïne die eeuwen later wordt her-ontdekt door archeologen die zich afvragen wat er zich heeft afgespeeld, waar de bevolking is gebleven en wat het geheim is van het volk uit de blauwe bergen die ongekende Bijbelse leeftijden bereikt.

Uit: Vitors reizen

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 23 december 2009


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 7 stemmen 468Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)