Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wanneer koning winter heerst.

De gordijnen zijn dicht en de gashaard brand warm in het hart van de huiskamer. Buiten heerst een dit jaar machtige koning winter. Hier binnen is daar niets van te merken. De kinderen mochten de eerste helft PSV - Feyenoord kijken en liggen tevreden op bed. Jij bent de verjaardag van de jongste aan het voorbereiden. Het geknutsel van het knippen en plakken klinkt als muziek in mijn oren. Af en toe zeg je wat je denkt, ik antwoord terug met wat ik denk. Ondertussen gaan we door met ons ding. Lange tijd wordt er ook niet gepraat. Klinkt alleen de verslaggever van het voetbal.

Ik drink een biertje, kijk met een half oog naar de tweede helft en denk terug aan deze dag. Vandaag heeft de tweeling een nieuw kunstje geleerd. Met trots werd vanmiddag de salto van de rekstok onberispelijk uitgevoerd. Voor het oog van de leek kinderlijk eenvoudig, maar in de praktijk vergt het nogal wat training.

Onze hond ligt lang gestrekt lui voor de haard.Ontspannen kijkt hij af en toe op wanneer ik me beweeg, maar als het geen beweging is die lijkt op uitlaten dan legt hij zijn koppie weer tevreden op mijn schoen, om verder te soezen. De jongste staat op het punt om naar groep 1 te gaan. Ja, echt waar! Daarom heb haar vanochtend he maar eens lekker verwend met een set nieuwe kleren. Ze liep helemaal in haar nopjes de winkel uit, maar had nog wel ontzettend veel zin in een snoepje. Dat heeft ze de hele dag eigenlijk wel.

De oudste wilde die middag weer eens gaan voetballen, echter was de bal weer zoek. Voor de zoveelste keer! De struiken om het veld moeten bezaaid zijn met leren ballen die hij ooit verloor. Andere kinderen doen jaren met een en dezelfde bal?! Hij niet. Het zal wel door de opvoeding komen. Het alternatief zocht hij deze middag in het aantrekkelijke hyves om daar te gaan chatten, maar vooral om daar nieuwe vriendschappen te sluiten. Je bent zo een paar uur verder. Overigens is vriendschappen een zwaar woord voor, in de meeste gevallen, een flinterdunne relatie. Het is nu vooral “vet” om veel “vrienden” te scoren. We kijken toch maar over zijn schouder mee naar zijn nieuwe vrienden.

De boeddha in onze kamer licht op in het kaarslicht. Ze straalt de rust uit die ik vanavond voel. De lampen zijn inmiddels gedimd, de oudste komt nog even naar beneden “Ik kan niet slapen”, het is inmiddels het standaard schouwspel. Wanneer hij weer naar boven gaat laat hij de huiskamerdeur op kier staan. Dan weten we dat hij lekker gaat slapen. Jij bent inmiddels uitgeknutseld en ik rond mijn tekst af, waarna we nog even samen dicht bij de haard opwarmen voor het slapen gaan.

Laat koning winter nog maar even heersen. Het doet ons goed.

Schrijver: Jan Hertog, 27 januari 2010


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

1.0 met 1 stemmen 434



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)