Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Klantvriendelijk

Vanavond slofte een oude man de overvolle bar binnen en hees zich op een lege kruk. Zichtbaar verkleumd van de ijzige kou zat hij zich even snel te verlekkeren aan het talrijke vrouwelijk schoon en wenkte me op een vriendelijke manier.
“Mag ik wel een heldere?” vroeg hij met een meer dan schorre stem.
“U heeft toch geen Mexicaanse griep, hè”, grapte ik om de klant op z’n gemak te stellen in deze inrichting voor prettig gestoorden waarin hij op z’n nachtelijke tocht was beland.
De oude man schudde zijn hoofd en wenkte me dichterbij. Ik nam het risico om getrakteerd te worden op een natte jeneverkus en plaatste mijn oor dicht bij zijn mond. Overigens kwam deze handeling me beter uit dan mijn neus in zijn richting te steken, want het jenevertje dat zo prachtig ingeschonken (met kop, jaja) voor hem stond te wachten, was zeker niet de eerste die hij vanavond had geconsumeerd.
“'t Is nog uit de oorlog, jongen, ik ben door een kogel in mijn hals geraakt en sinds die tijd is mijn stem niet beter dan een piepende fietsband. Hoeveel geld krijg je voor die borrel?”

Zijn aanblik, de zichtbare werking van de kou en stuifsneeuw, zijn ouderdom en het feit dat ik een oude veteraan blij kon maken, maakte dat ik een achteloos wegwerpgebaar maakte. “Het is mij een eer om een oude oorlogsveteraan een borrel aan te bieden” voegde ik aan het gebaar toe.
De oude man was duidelijk in zijn nopjes met zoveel eerbetoon, hij reikte naar het glas, zette het glas aan de mond en met een sierlijke teug dronk hij zijn borrel. Haast nog sierlijker zette hij het glas terug op het viltje, stond haast gelijktijdig van zijn kruk en met zijn haast onhoorbare stem, verraste hij me toch duidelijk genoeg met: “danke schön”
en wandelde de kou weer in.

Ik ben blij dat mijn Opa dood is, anders had ik deze gebeurtenis niet durven opschrijven.

Schrijver: Cees, 27 maart 2010


Geplaatst in de categorie: bedankt

2.6 met 5 stemmen 557Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)