Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Muziekinstrumenten

Een van de meest ondergewaardeerde muziekinstrumenten is de eekhoorn. Er zijn ook niet veel mensen meer die de eekhoorn bespelen.

Waaraan ligt dat? Is het de wat ijle, hoge klank die het instrument voortbrengt, of is het het gegeven dat het mondstuk in de anus van de eekhoorn moet worden ingebracht waar het na een tijdje spelen door oprekking van de kringspier zo los gaat zitten dat het ieder moment eruit kan schieten en op de grond vallen?

Dat laatste overkwam de beroemdste eekhoornblazer aller tijden, Theofiel Bomma, tijdens een concert ter ere van de verjaardag van de Duitse keizer Wilhelm de Tweede. Maar Theofiel was niet voor één gat te vangen en blies gewoon door. Zonder mondstuk drukte hij zijn lippen diréct op de anus van de eekhoorn en bracht het concert zonder verdere problemen ten einde.
In de jaren daarna vervolmaakte hij deze directe techniek en voegde er onder andere tongbewegingen aan toe waardoor de tonen langer doorklonken. Verder gaf hij zijn collega's de raad de eekhoorn altijd voor gebruik met water en zeep te wassen en de staart dagelijks bij te scheren. Theofiel was in z'n eentje verantwoordelijk voor een tijdelijke opleving van de populariteit van zijn favoriete instrument, maar na zijn dood ging het daarmee snel bergafwaarts.

En zo zijn heden ten dage nog slechts zelden de vibrerende klanken van de eekhoorn te horen. Tot groot verdriet van de echte liefhebbers van wie er nog steeds meer zijn dan menigeen vermoedt.

Schrijver: Spencer Brandsen, 13 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: muziek

4.4 met 5 stemmen 1.980Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)