Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Soms

Leonard vraagt of ik het een geschikt moment vind voor een glaasje cognac. Ja lekker, zeg ik, want ik vind vrij veel momenten eigenlijk wel geschikt voor een glaasje cognac. Hij verwijdert zich en ik heb nu de tijd om het vertrek waarin ik me bevind wat nader te bekijken. Veel donker hout en donkere kleuren. Velours gordijnen en wollige vloerbedekking. Het soort inrichting dat door veel mensen voor chic gehouden wordt, maar waar wat mij betreft de bezem van de 20 ste eeuw wel eens door heen mag.

Ah, daar is Leonard alweer. hij toont me een fles die hij op beide handen laat rusten, de ene hand onder het kontje van de fles, de andere onder de hals, alsof hij een beebietje torst en dat zometeen gaat wiegen.
Kijk, zegt hij, dit is dus een hele mooie cognac. VSOP, 19 jaar oud. Niet verkrijgbaar bij de Nederlandse slijter. Nee, zelf in Frankrijk gekocht bij een oude cognacboer die jaarlijks slechts een klein aantal flessen in de handel brengt. Nou ja, in de handel brengt.. Ze zijn eigenlijk alleen voor intimi, tot welke groep hij zichzelf gelukkig mag rekenen. Hij kent de oude man al heel lang en zoekt hem minstens 1 keer per jaar op.

Terwijl hij praat krijgt z'n stem steeds meer een Frans accent. O nee he, denk ik geschrokken, het zal toch geen Francofiel zijn? Zo'n figuur die nooit uitgepraat raakt over de schoonheid van het Franse landschap en de Franse vrouwtjes.. Die bekent dat hij dan wel in in Nederland geboren en getogen is, maar in zijn hart eigenlijk een Fransman is en zich pas thuis voelt als hij vanuit Belgie de Franse grens passeert.. Die maar niet ophoudt de Fransigheid der Fransen te bezingen, met hun zjwahduhvievruh..
Zometeen haalt hij nog een fotoalbum tevoorschijn waarin we Leonard naast de stuurs kijkende boer kunnen zien staan, die natuurlijk gewoon Pierre heet en een echte Franse alpinopet op zijn doorleefde kop heeft, zo echt Frans..

Leonard legt nu uit hoe cognac gemaakt wordt. Eerst heb je de wijn van maar liefst drie druivenrassen, te weten de ugni blanc, de folle blanche en de colombard. Deze 'alambiek' bevat 50 procent alcohol en daar gaat dan water bij waarna een tweede destillatiefase ingaat die bonne chauffe heet. Dat klinkt goed zeg ik, en wijs aanmoedigend op de fles. Schenk dan maar eens in. Maar hij schenkt niets in.. Nee, eerst moet hij nog van alles kwijt over het aantal sterren bij cognac, hoe meer hoe beter. Heeft te maken met de ouderdom. En dan is er natuurlijk nog de juiste manier van bewaren. En de juiste drinktemperatuur..
Ondertussen wordt mijn keel steeds droger en begin ik nu toch echt behoorlijk geirriteerd te raken.. Maar in plaats van de drank nu eindelijk eens te laten vloeien begint Leonard te oreren over het glas waaruit cognac gedronken moet worden. Veel mensen drinken cognac uit een verkeerd glas en dat schijnt hem erg aan het hart te gaan. Het enige juiste glas is een zogeheten 'schwenker'. Hij zal me er een paar laten zien en opent een wandmeubel met veel te veel houten krullen waaruit hij twee glazen tevoorschijn haalt die ik inderdaad als cognacglazen herken.
Ik vat weer moed, want zowel de cognac als de glazen zijn nu in ieder geval in hetzelfde vertrek aanwezig en het moment van de huwelijksvoltrekking tussen beide productgroepen kan nu niet ver weg meer zijn. Maar nee, Leonard is nog niet klaar. Ogenschijnlijk hebben we te maken met twee identieke glazen. Maar dat is slechts ogenschijnlijk.. In werkelijkheid zijn er namelijk kleine, maar voor de kenner belangrijke verschillen aan te wijzen.. Nee toch.., denk ik terwijl ik m'n hartslag voel toenemen, hoe is het toch allemaal mogelijk..
Wat is dat toch met die Francofielen? Dat ongelooflijke geouwehoer over de bijzonderheid van alles wat Frans is? Weten ze dan niet dat van alle Europeanen de Fransen het minst vaak onder de douche gaan?
En dan die eigendunk van ze en dat groteske gelul. Wel eens een boek gelezen van een Franse filosoof?
Dik en zwaar genoeg om er een olifant mee buiten westen te kunnen slaan, maar niets dan complexe lucht en puberale dwarsigheid. Enorme woordwolken die.. Maar wacht, Leonard maakt de fles nu open, het gaat de goede kant op! Helaas, ook de fles blijkt zijn 'eigen verhaal' te hebben..
Godverdomme man, vloek ik inwendig, wat kan mij die fles nou schelen? Schenk nu toch eens in! Al kwam het uit een tankwagen! Leonard is nu aangekomen bij het opwarmen van het glas. Ook heel belangrijk. En dat er niet meer dan een bodempje van de godendrank in de 'schwenker' moet. En dan moet je dat bodempje in de 'schwenker' laten ronddraaien en dan met je neus er boven..
Rechts van me staat op de brede vensterbank een bronzen engel van bijna een halve meter hoog. Zal ik die eens pakken en er Leonard eens een flinke 'schwenker' mee voor z'n harses verkopen? Of zal ik de engel der gerechtigheid in één van zijn Franse neusgaten drijven zodat het bloed.. ? Nee, daar kom je nooit mee weg. Ja, je zou de stervende Francofiel wel op de vloer achter kunnen laten, maar je hebt geen alibi. En natuurlijk zal je dan zien dat je tegen iemand hebt gezegd dat je vanavond naar die Leonard zou gaan, die onlangs door een onwaarschijnlijke reeks van toevalligheden tot je kennissenkring is gaan behoren. Nee, je zou gegarandeerd ingerekend worden en wat zou je dan tegen de rechter moeten zeggen? Nou, monsieur Leonard was net bezig een glas cognac voor me in te schenken, toen ik ineens die engel greep en.. Nee, dat wordt minstens 20 jaar cel..

Waarom moeten mensen zoals ik zich dit laten welgevallen zonder iets terug te kunnen doen? Waarom worden de slachtoffers gestraft en gaan de daders vrijuit? Is er dan geen gerechtigheid meer en waarom zwijgt de politiek? Is er iemand die me kan verlossen? Iemand.. ergens.. help..

Schrijver: Spencer Brandsen, 13 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.7 met 3 stemmen 1.195Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Spencer
Datum:
4 april 2013
Email:
deselbyziggo.nl
Nooit gedacht dat ik de 1000 zou halen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)