Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Goliath!

Mijn naam is Goliath en ik ben een paard!
Ik wil eens even iets vertellen over het opvoeden van de mens, want daar is nog veel werk aan, en het is aan ons paarden de taak om ze op te leren.
Het begint al als klein veulen!
Mijn mama en ik speelden samen in de wei, en hadden de grootste lol. Tot onze baas kwam, hij sloot me op in de stal, deed mijn mama allerhande dingen rond haar hoofd en iets op haar rug en toen ging hij warempel met haar rondrijden!
Maar dat was nog niet het ergste.
Na enkele maanden begon hij met iets rond mijn hoofd te doen, dat bleek een halster te heten. Ik sloeg met mijn hoofd, gooide mijn achterbenen uit, maar niets hielp. De baas hield vol en ik stond daar voor gek!
Nog enige tijd later deed hij weer iets rond mijn hoofd, wat een hoofdstel genoemd werd. Een ijzeren ding ging in mijn mond, een paar riemen rond mijn hoofd en daar gingen we.
Ik verzette me met alle macht, maar weer won hij!
Daarna legde hij iets op mijn rug, maar toen werd ik pas echt kwaad, ik stampte en steigerde, maar moet toegeven, hij won weer! Maar niet zonder veel moeite!
Toen ik dan een heel stuk gegroeid was zette men mij en mijn mama apart, wie het meeste verdriet had weet ik niet meer.
Zo werd ik stilaan volwassen en ging men mij regelmatig berijden. Maar mijn mens wist absoluut niet wat voor vlees hij in de kuip had!
Mij zomaar laten doen kwam niet bij me op.
Ik geef het toe, uiteindelijk won mijn mens maar nooit zonder slag of stoot!
Wat nu volgt is een les voor alle paarden over hoe ze hun mens moeten opvoeden.
Wanneer je mens in de stal komt en je begint te borstelen, kan hij nog al eens overdrijven. Als je er genoeg van hebt begin je heen en weer te bewegen en met je hoofd te slaan. Houd hij hardnekkig vol, trap je hem even op zijn voet en hij zal er gauw genoeg van krijgen!
Hetzelfde wanneer hij je hoeven uit krabt. Probeer je gewicht op dat been te zetten waar hij bezig is, daarna draai je wat cirkels met je hoef. Helpt het niet, trap op zijn voet!
Als je graag een wortel, snoepje of wat dan ook wil, wrijf je zachtjes met je lip langs zijn hoofd. Succes gegarandeerd!
Nu het gaan uitrijden!
Ze komen eerst met hun hoofdstel en het bit, dat schuiven ze langzaam in je mond, sta doodstil. Daarna probeert je mens het hoofdstel over je hoofd te schuiven. Dan sla je met je hoofd omhoog en alles ligt er terug uit. Zo kan hij weer opnieuw beginnen.
Wanneer hij een zadel op je rug wil leggen, loop je in cirkels rond hem. Als het hem bijna lukt draai je om en loopt de andere richting in cirkels.
Er is zo al een hele tijd van je rijtijd af!
Etenstijd!
Na een dag op de wei en een beetje werken heeft een paard recht op een goede avondmaaltijd!
Als je met meerdere paarden in de stal staat is het een goed idee om zo hard je kunt tegen de deur te stampen.
Gegarandeerd dat je eerst eten krijgt!
Wanneer je op wedstrijd gaat, probeert de mens je mooi te maken met vlechtjes en andere prullen. Ze proberen dan een supermodel van je te maken, maar dat ben je zo al.
Maar laat je nooit kappen zonder minstens een dozijn wortelen voor je neus, of een bak hooi gevolgd door regelmatig een snoepje!
Gebruik anders weer de truc van het hoofd schudden of op zijn voet te trappen.
Wanneer ze daarna met je gaan pronken, is het heel belangrijk voor de jury en zeker voor het paard, dat je mens goed in balans zit. Doet hij dit niet dan is er nog een goede truc. Zodra je draf of galop krijgt opgelegd, rem je af op je vier benen, de mens vliegt met een beetje geluk uit balans of misschien wel over je hoofd.
Goddelijke truc!
Net zoal het bit, trekt hij wat hard in je mond om je hoofd beneden te houden, steek dan je neus in de lucht, hij zal zo wel zachter worden in zijn handen!
Nog even iets over jumping.
Wanneer je een sprong moet maken is het toegestaan dat de mens zich vasthoud aan je manen, maar niet aan de teugels. Doet hij dit toch, weiger je gewoon de sprong.
Je zal hem zien vliegen!
Zo kunnen we nog even door gaan, maar ik hoop dat alle paarden hier al iets van geleerd hebben.
Want denk er aan, wij zijn het edelste dier onder de dieren.

Goliath
27 jaar (maar dat zou je niet zeggen hoor!)
Groetjes!

Schrijver: Anita Van Besauw, 23 mrt. 2011


Geplaatst in de categorie: dieren

3,2 met 4 stemmen 153Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Janny Ridderbos
Datum:
30 mrt. 2011
Email:
janny.ridderbosskynet.be
Leuk geschreven, zo vanuit het perspectief van Goliath. Ik heb er erg om moeten lachen. Ik zag er de streken van onze dwergezels in terug.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)