Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het Joodse toverboek.

Hoe meer ik in de Bijbel lees, hoe meer erin staat. Het lijkt wel een toverboek. Verwonderd lees ik dat Jezus geen rustige en kalme Man is die nooit scheldt. En Hij is bijna kinderlijk eenvoudig, kwetsbaar, maar behoorlijk streng. Hij gaf de overheid wat afgesproken was, maar diende haar niet, Hij was officieel werkloos. Hij zei dat Hij G’d was, dat wij goden zijn. Wie Hem niet hoort, is niet uit G‘d.

De Joden dachten dat er een steekje aan Hem los zat. Want je zal maar een werkloze timmerman tegenkomen op straat die zegt: 'Wie in mij gelooft, zal eeuwig leven'.
Hij brak door het vastgeroeste denken van de tijdgeest, dwars door de religieuze plichten en de moderne vrijheden. Hij liep over onbevroren water, veranderde het in wijn, sloeg onrechtvaardigheid met zijn blote handen uit "de kerk" en wees Petrus terecht toen deze zag op de gevoelens van mensen en niet op de werken van G’d: ‘Satan ga achter Mij’. Vervolgens staat Hij te huilen bij een graf en roept met luide stem: ‘Kom eruit, Lazarus!’ En een dooie komt, gehuld in doodsgewaad, gehoorzaam uit zijn graf wandelen. Wonderbaarlijk! Gekkenwerk!

“Wij zijn van Abraham”, zeggen ze als Jezus hun wijst op hun zonden. Als je van Abraham bent, zit je hoe dan ook goed, want hij kan toch niks meer terugzeggen.
“Oh zéker zijn jullie dat, maar waarom willen jullie Mij dan doden als Ik de Waarheid zeg? Dat deed Abraham niet.”

Zo eenvoudig kan het.

De Joden hadden kunnen weten wie Hij was als ze hún Schriften kenden. Gelukkig hadden, stil aan de kant, enkelingen wel opgelet. Doch doorgaans lezen gelovigen nog altijd erg selectief volgens de vastgestelde overleveringen. Je mag geen nare dingen preken, geen verontrusting zaaien, geen confrontaties zoeken, want alles is vrede en lief zijn voor elkaar. Wij moeten troosten en niet dénken, niet worstelen met vragen; en onze diensten worden ordelijk geleid in keurige, vooraf vastgestelde blijblijblij programma’s.

En dan het feit dat juist díe gelovigen de ongelovigen blijken te zijn waar Jezus voor waarschuwt. Juist zij die in Zijn Naam wonderen doen, spreken en getuigen, zijn het addergebroed, de witgepleisterde graven. En dat de volgelingen van Jezus uit de synagoge/kerken verbannen worden - hoe kan dat? Want daar zitten toch allemaal vriendelijke nette fatsoenlijke plichtsgetrouwe vredelievende gelovige mensen?
Kennelijk niet.

Jezus is G’d. Al zijn woorden hebben hun fundament in de wet door Mozes die Hij vervulde. Want Hij kwam voor zijn eigen volk: de Joden. Het Heil voor de wereld. Dat Heil komt uit de Joden, zo staat er geschreven. En dat is Hij. De al eeuwen verstrooide, vergaste Jood, de vervolgde, miskende, eigenwijze, slimme, wonderbaarlijk levende Jood heeft de Koning van hemel en aarde in zijn midden en heel de wereld zal het weten, heel de wereld zal het zien. Het Nieuwe Jeruzalem! Hij sprak als G’d, de Levende Wijsheid, G'd onder de mensen. Zo dichtbij was G’d! Zo dichtbij dat je Hem een klap in zijn gezicht kon geven, Hem kon uitkleden, zweepslagen geven, Hem onteren met een doornenkroon en aan een paal dood laten gaan. En vervolgens leugens bedenken dat Hij nooit is opgestaan.

G'd schiep de mens met de vrije wil, de vrijheid om de boel af te breken en Hem de schuld te geven. Maar vaker weten we niet wat we doen, het kwaad lijkt dikwijls goed.

Als ik op aarde had geleefd in de tijd dat Jezus er rondliep, had ik mijn leven op Hem gezet, terwijl ik zou liggen slapen toen Mirjam helemaal alleen in het duister ontwaken van de eerste dag wanhopig wachtte bij zijn lege graf, omdat niets, níets, níets ter aarde voor haar meer waarde had. En ik had Hem verraden en gehuild, gehuild, gehuild als Petrus, die mijns inziens gewoon ADHD had, en dat maakt het nog erger dat hij weken moest wachten op het verlossende woord, weken moest leven met dit verschrikkelijke feit. Totdat hij na de opstanding schaamtevol in het water sprong toen hij Jezus zag. ‘Heb je Mij lief, Petrus? Heb je Mij lief? Heb je Mij lief?’ Tuurlijk had hij dat en dat was genoeg, waarna hij zich meteen weer bemoeide met de collega die de eer kreeg het Johannesevangelie te schrijven en zijn relaas besluit met: ‘En er zijn nog vele andere dingen die Jezus gedaan heeft, welke, zo zij alle beschreven werden, ik acht, dat ook de wereld zelf de geschreven boeken niet zou bevatten. Amen’.

Wees gerust, alles wat je moet weten over G'd staat in dit wonderbaarlijke Joodse toverboek.
Het Oneindige Verhaal, want hoe meer je erin leest, hoe meer erin staat.

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 8 april 2011


Geplaatst in de categorie: religie

4.4 met 10 stemmen 946Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)