Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Neanderthaler

''Heb jij zin om naar de dierentuin te gaan, Alie?''
''Welke dierentuin?''
''In Emmen, ik wil die gorilla weer eens zien, een machtig beest van wel driehonderd kilo, ongeveer het gewicht van vier mensen.''
'' Vandaag niet Gerrit, kijk eens naar buiten, het giet.''
''Oké, een andere keer dan. Weet je, dat volgens de geleerden de vroegere mens er aapachtig, gedrongen en sterk uit moet hebben gezien. Ze aten het vlees van dieren, die ze met een speer hadden gedood. Volgens de wetenschap moeten deze mensen geleefd hebben tussen 150000 en 30000 jaar geleden en werden de Neanderthalers genoemd.

Er zijn beschrijvingen, dat de Neanderthalers met een knots rondliepen en leefden in holen, maar antropologen spreken dat tegen en rekenen ze tot de Homo Sapiens, de denkende mens. Aangenomen wordt ook, dat de moderne mens 200000 jaar geleden afkomstig is van een ondersoort van de Homo Erectus, onafhankelijk van de Neanderthaler, ontstaan in Afrika. Wetenschappers hebben in 1856 in Neanderthal in de buurt van Düsseldorf schedels en andere beenderen gevonden en hebben kunnen vaststellen, dat die mensen toen geleefd hebben. Ook op andere plaatsen in Europa en Azië zijn overblijfselen van de Neanderthaler gevonden. Het waren sterke mensen en bestand tegen de barre leefomstandigheden. In die tijd had je nog afwisselend koude en warme perioden, zoals de ijstijd.

Ze aten behalve vlees van dieren ook planten en het is bewezen, dat ze een grotere herseninhoud hadden dan de tegenwoordige mens. De kennis om vuur te maken met vuurstenen hadden ze al, dus konden ze het vlees braden. Toch werden die mensen niet zo oud als tegenwoordig wegens het gemis van medische kennis. Ze kleedden zich in pelzen en huiden van dieren en ze wisten precies hoe ze die huiden moesten reinigen. Overblijfselen van de Neanderthaler wijzen uit, dat zij ouder werden dan de Homo erectus, die eerder leefden. Zo zie je maar Alie, dat de mens geleidelijk ouder werd.''

''Hoe was het met hun beschaafdheid, ouwe?''
Beschaafd waren ze zeker, want ze verpleegden hun zieken en beschermden de zwakkeren. Helaas is de beschaafdheid van de mens achteruit gegaan en dat is gekomen door allerlei uitvindingen en vechten om grondbezit. Gaskamers om joden uit te roeien waren er niet, evenals de atoombom met de gruwelijke uitwerking ervan. Dus je kunt stellen, dat de beschaving van de mens achteruit is gegaan, uitzonderingen daargelaten. Beschouw het wereldgebeuren maar om je heen, zelfs in kleine kring zie je het.Neem alleen maar het feit hoe de leden van de tweede kamer elkaar op een woord proberen te pakken en hebben ze nog twee maanden vakantie ook van onze belasting centen en de gewone man maar drie weken, schande.
Omdat de Neanderthaler zich niet kon aanpassen aan het veranderde milieu, bijvoorbeeld de ijstijd, stierven ze uit en werden door andere soorten verdrongen. Toch vraagt men zich af of de Neanderthaler werkelijk is verdwenen, maar nog leven in afgelegen gebieden. Zo hebben Russische geleerden een groep wilden, de zogenaamde Chuchunea in het ijskoude barre noordoosten van Siberië, ontdekt. Hun taal bestond uit een paar klanken en hadden de karakteristieke kenmerken van de Neanderthaler met een aflopend voorhoofd en een brede platte neus. Meer weet ik niet, darling.''

''Zeg ouwe, hoe zit het nou met de mens? Stammen wij van de aap af of van Adam en Eva?''
''Moeilijk, de christenen geloven, dat Adam en Eva de eerste mensen waren en wij daar van afstammen, maar er zijn ook anderen die beweren, dat wij niet van de aap afstammen, maar dat we nog aap zijn. God heeft in de verre oudheid een aap aangewezen als een Adam en eentje als een Eva en door de evolutie zijn we nu geworden als de Homo Sapiens, de moderne mens met hun apenstreken. Je ziet duidelijk, dat apen elkaar bestelen, nou dat doet de mens ook en die hebben zelfs nog veel meer smerige streken, uitzonderingen weer daargelaten.''
''Volgens mij klets je uit je nek, Gerrit.

Schrijver: kees niesse, 6 juli 2011


Geplaatst in de categorie: wetenschap

5.0 met 1 stemmen 168Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
7 juli 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Wij delen met de aap een voorouder, wij stammen niet rechtstreeks van de aap af en ook niet uit een rib, ondanks alle wetenschap weet niemand nog echt hoe het zit, wél hoe het niet zit.
De Darwin evolutie theorie klopt ook niet helemaal, de man heeft trouwens nooit beweerd dat de mens van de aap afstamt, dat hebben anderen ervan gemaakt.
Maar aangezien mensen koste wat het kost alles in kaart willen brengen, zullen we er ooit wel achter komen, ik vind het alleen niet zo belangrijk.
Ons gedrag ten opzichte van dieren is trouwens verre van beschaafd; we gaan net zolang door tot er niets meer overblijft dan musea en filmpjes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)