Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Geld, geld, geld

“Ik werk de hele nacht, ik werk iedere dag,om de rekeningen te betalen die nog openstaan,is dat niet triest, nog steeds blijft er geen grijpstuiver over, is dat niet vervelend.” Via de autoradio van de antieke Mercedes klinkt een oud lied van Abba.

Alfons en Adriaan zijn op vakantie op het zonnige Griekse eiland Kreta. Ze zijn bezig met een dagtocht in een berggebied.
"We praten later nog wel over Stempel van de liefde"
de stem van Adriaan Worteldans klinkt ernstig.
Een echt gesprek komt er niet op gang, langzaam klimt de rode auto verder de Griekse berg op. De heren lijken een beetje van elkaar vervreemd.

“In mijn dromen heb ik een plan, ik trouw met een rijke man
zodat ik niet meer hoef te werken,alleen maar rondhangen en feesten,
geld, geld, geld, moet grappig zijn het is een rijke mensen wereld.”

Abba klinkt enthousiast in de oude Mercedes.

Lassithi staat bekend om haar hoogvlakte met talloze oude witgekalkte windmolentjes. Een vakantie heeft telkens een nieuwe bestemming nodig, na de oude boom en de voortreffelijke warme maaltijd van de oude vrouw aan het begin van de middag, is de volgende bestemming de oude windmolentjes hoger op de berg. Het is een eindje rijden met de huurauto, maar dan hoog in de bergen staan ze er, in Seli Ampelou, kleine witte windmolens, die water naar de hoogvlakte brengen. Het is een prachtige gezicht, zo hoog in de bergen. Natuurlijk staan er autobussen met toeristen bij deze bezienswaardigheid. Er is een modern ingerichte toeristenshop met allerlei aardewerk, keramiek, en uiteenlopende souvenirs. Er komen per jaar meer dan drie miljoen toeristen naar Kreta, niet vreemd dat ook nu in het naseizoen, wanneer het al veel rustiger is dan in de zomer, Alfons en Adriaan hier allerlei toeristen van voornamelijk het West Europese vasteland tegenkomen.

“Geld, geld, geld, altijd zonnig in de rijke mensen wereld,ik kan nog zoveel doen als ik een beetje geld heb, het is een rijke mensen wereld, de wereld is voor rijke mensen.” Via de autoradio klinkt nog steeds het lied van Abba.

Mensen, mannen en vrouwen, van verschillende pluimage, kippenhouders, duivenmelkers, huisvrouwen, secretaressen, boekhouders, padvinders, sociaal democraten, advocaten, wielrenners, voetballers, rechters, liberalen, winkeliers, schrijvers, dichters, kunstenaars, tuinmannen, ambtenaren, danseressen, timmermannen, loodgieters, artsen, acteurs, en anderen, ze zijn allemaal toerist op Kreta.
“Geld, geld, geld, altijd zonnig in de rijke mensen wereld, is de wereld voor de rijke mensen.”

Alfons draait het volume op harder, tijdens het roken van een sigaret.

Schrijver: mobar
Inzender: Henk van Dijk, 16 jun. 2012


Geplaatst in de categorie: vakantie

4,2 met 5 stemmen 317Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
17 jun. 2012
Email:
moi636yahoo.com
Kreta is prachtig, ben er geweest.
Naam:
mobar
Datum:
17 jun. 2012
@ Han, het verhaal gaat over twee vrienden die op vakantie op Kreta zijn (1999), het is geen politiek statement of lokverhaal om op vakantie te gaan naar Kreta, sorry voor de verwarring. Het klopt dat veel mensen daar blijmoedig en gelukkig kunnen leven met weinig geld, maar heel veel ook waarschijnlijk niet.
Naam:
Han Messie
Datum:
16 jun. 2012
Email:
hmessielive.nl
Een verhaal, dat veel mensen, meer dan al die miljoenen, die jij noemt, zal lokken om naar Kreta te gaan.
Maar laat al die mensen dan ook goed zien hoe de mensen van dit eiland blijmoedig en gelukkig kunnen leven met weinig geld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)