Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Klok

''Wouter was vroeg opgestaan en toen hij de huiskamer in ging, zag hij dat de koekoeksklok stilstond. Echtgenote Mien kwam ook binnen, en zei:
''Dat is al de derde keer deze week, gisteren heb ik hem nog opgedraaid, toen deed hij het weer.''
''Hoe lang hebben wij hem al darling, ik dacht zeker ruim twintig jaar.''
''Dat klopt ouwe, maar hij is veel ouder, want hij komt van mijn ouders, misschien moet het inwendige schoon gemaakt worden of hij is versleten. Laten we maar een klok kopen die op batterijen loopt.''
''Niet eentje op batterijen, liever een ouderwetse, waaruit elk uur een koekloek tevoorschijn komt.''

''Maar die zijn veel duurder man, probeer of er misschien een tweedehands klok met een slingeruurwerk ergens te koop is.''
''Carla heeft een computer, misschien kan ze op marktplaats er één vinden voor een koopje'', zei hij.
Mien keek bedenkelijk, want dan heeft hij weer een reden naar haar toe te gaan en dat heeft ze liever niet. Buurvrouw Carla is van haar man afgegaan, omdat ze zegt lesbisch te zijn, maar dat gelooft Mien niet, want om de haverklap zag ze een andere kerel bij haar naar binnen gaan.

Ze ging koffie zetten en hij nam plaats in zijn fauteuil, pakte zijn pijp en vulde die met tabak, streek een lucifer aan en de vlam deed het tabak heerlijk ruiken. Hij dacht die vrouw van mij is nog steeds jaloers, ze kan gewoon niet hebben, dat ik een praatje maak met Carla en de dokter had nog wel gezegd, dat mannen plezier moeten zoeken in een café en achter de vrouwen aan moeten, daar zijn ze voor geschapen. Ik mag niks meer, alleen braaf kijken en haar bevelen opvolgen, zelfs in bed ben ik werkloos en als ik toch een poging waag, zeg ze keihard, ''slapen jij, ouwe.'' Wat een rot leven heb ik toch en hij trok zo hard aan zijn pijp, dat de kleine huiskamer vol met rook stond. Gelukkig kon Mien daar wel tegen, want zij rookt grote sigaren.

Daar kwam ze binnen met een groot dienblad waarop twee bekers koffie stonden en twee moorkoppen. Jezus, ook dat nog, elke morgen gaat ze naar de bakker om de hoek en koopt gebak en ze moet afvallen, had de dokter gezegd, maar ze heeft er gewoon maling aan, want ze zegt altijd, ik leef om te eten, klaar ben je ermee, dacht hij. Ze zette de beker voor hem neer en een schotel met de moorkop erop, en zei:
''Zo ouwe, koffie en een moorkop, omdat je nog niet hebt lopen zeuren, maar kijk niet zo sacherijnig, want daar word ik scheel van. Wat hij wilde zeggen, zei hij maar niet, want dan is het weer heibel in huis.

Zij weer:
''Zeg, jij weet nogal veel, wie heeft de klok uitgevonden?''
''Dat is ook toevallig Mien, dat heb ik gisteren nog gelezen in de bibliotheek. Even denken, ja ik weet het weer, het was Galileo Galilei, een Italiaanse natuur- en sterrenkundige, die leefde van 1564- 1642.
Toen hij eens een mis in de Dom van Pisa bijwoonde, zwaaide een juist aangestoken kroonluchter langzaam heen en weer. Hij kreeg toen een idee, tenslotte was hij een geleerde.
Weet je wat hij deed? Hij zag die kroonluchter heen en weer gaan en hij mat de lengte van elke slingering door zijn pols te tellen. Toen ontdekte hij iets belangrijks, want hij stelde vast, dat de tijd van een complete slinger beweging steeds gelijk bleef, onafhankelijk of de kroonluchter een grote dan wel een kleine slingerbeweging maakte.''

''Dat begrijp ik niet'', zei ze.
''Ik ben ook geen geleerde, maar je moet maar bedenken, dat Galilei met deze ontdekking de basis heeft gelegd tot de verdere ontwikkeling van de klok. Er gebeurde iets vreselijks met hem, want hij werd blind. Toen heeft hij een leerling van hem gevraagd een slingeruurwerk te construeren, maar uiteindelijk heeft Christiaan Huygens, ook een beroemd wis- en natuurkundige, de klok verder ontwikkeld. We mogen hem wel dankbaar zijn, want er kwamen heel mooie uurwerken op de markt, zelfs prachtige staande klokken die een schitterend geluid van de bimbam geven. De tegenwoordige batterij klokken vind ik maar niks, zit geen leven in.
Weet je wat ik ook gelezen heb, darling?

Die Galilei heeft ook de eerste verrekijker gebouwd en met deze kijker heeft hij de vier manen van Jupiter en de ring om Saturnus ontdekt. Tenslotte ontdekte hij ook, dat de aarde in 24 uur om zijn eigen as draait en in één jaar een baan om de zon beschrijft. Dit werd hem niet in dank aangenomen, omdat tegenstanders van hem geloofden, dat de aarde het middelpunt van het heelal was en daarom moest stil staan. De tegenwoordige geleerden weten nu wel beter, de aarde draait in 24 uur om zijn eigen as en beschrijft in één jaar een baan om de zon, met als gevolg onze jaargetijden door de scheve stand van de aardas. Weet je wat we doen, we nemen een borrel en klinken op Galilei en Huygens. Proost.''

Schrijver: kees niesse, 10 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.0 met 1 stemmen 135Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
14 oktober 2012
Email:
hmessielive.nl
Een verhaal, dat leerzaam en tegelijk geinig aandoet, ondanks de vele wrijvingen tussen Wouter en Mien. Gemoedelijkheid en wetenschap gaan hier hand in hand samen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)