Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De hele dag regen

Mijn hobby om naar de wolken te kijken ging vandaag, de tweede Pinksterdag, volledig de nattigheid in, de hele dag gestadige regen. Ik ben de deur niet uit geweest, maar ik zag wel een duif vlak voor mijn raam in de dakgoot neerdalen en toen ik naar het raam toeliep bleef de duif mij gewoon aankijken. Ik dacht meteen aan de geest van God om mij te overtuigen van mijn zondigheid van handelen. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, dat het de Heilige Geest is geweest en dat hoeft ook niet, het is het Geloof in de Evangelie. Maar ik had het over mijn hobby, de wolken.

Vandaag was de hemel de hele dag bedekt met een dikke grijze deken met regen en nog eens regen. Deze wolk wordt nimbostratus genoemd. In de winter kan deze wolk ook sneeuw brengen. Interessant is deze wolk bepaald niet, liever kijk ik naar andere wolken, zoals de cumulus en de cumulonimbus. Vooral de laatste is een reus onder de wolken, die bliksem en donder kan brengen. Andere wolken kunnen voorkomen in variaties, dat zijn de cumulus, altocumulus, stratocumulus en cirrus, maar niet de nimbostratus, want behalve enkele flarden aan de onderzijde is het een saaie wolk.

Deze wolk komt dus voor in een lagedrukgebied, ook depressie genoemd. Wanneer een depressie nadert is dat meestal aan de hemel te zien. Aanvankelijk is de lucht mooi helder blauw, maar als meestal in het westen of zuiden de lucht een melkachtige kleur krijgt, dan kan dit de voorbode zijn van de nadering van slecht weer. De melkachtige wolk heet cirrostratus en gaat over in een grijs blauwe kleur, de altostratus. De wind krimpt naar zuid of zuidoost en de wijzer op de barometer daalt, gaat naar links. Spoedig komt na de altostratus de nimbostratus en gaat het regenen en bij vorst sneeuwen.

Schrijver: kees niesse, 20 mei. 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)