Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

OUDE GELAARSDE KAT

Als een adellijk dier leef ik in dit prachtige kasteel. Toch ben ik nu een aftandse kater. Ja, ik mag altijd op een zijden kussen liggen. Lakeien en dienaren geven mij het allerlekkerste eten. Ik hoef de hele dag maar te spinnen en te luieren.
Mijn meester, die ik ooit de markies van Carabas noemde, verwent me meer dan goed is. Andere katten benijden mij ten onrechte. Maar hoe lang moet dit lege leven van mateloze verveling nog duren?

't Is nacht. Ik ga naar buiten, sluip voorzichtig door de tuin als een gewone zwerfkat. Die laarzen hebben voorgoed afgedaan! Mijn klauwen tasten tussen grassprietjes en aardkluitjes, zoals heel vroeger.
Gelukkig is het volle maan. Ik kan best mijn weg vinden door weilanden en bessen. In het zoele duister klinkt overal geroep van uilen.
Zal ik voortaan als een wild dier leven?
Ik kijk naar sterrenbeelden die mij bekend zijn. Zullen deze hemellichamen mij naar een goed verblijf of nieuwe woning leiden?

Ik heb de molen teruggevonden, waarin mijn meester en zijn vader vroeger woonden. Dit tehuis ken ik zelf nog heel goed uit mijn jonge jaren.
Gewoonlijk verblijf ik in de graan- en meelschuur. Gelukkig ben ik nog fit genoeg om tussen de zakken op muizen te jagen. Ik vang en verorber er heel wat.
De broer van mijn meester is hier de molenaar. Zijn vrouw gooit me af en toe een kluifje toe. Ook vind ik weleens een broodkorst.

De laatste dagen merk ik duidelijk dat mijn poten zwaarder en minder rap worden. Mijn lichaam slijt steeds sneller. Ik zal moeten uitkijken naar prooidieren die zich makkelijker laten vangen dan muizen.

Voorzichtig loerend kruip ik om de molen heen. Dan bespring ik soms een krielkip, die hier vrij rondloopt. Ja, dat laten mijn zwakke krachten dan nog toe. Al een week lang is het pluimvee mijn voedsel. Laat dat zo doorgaan!
Daar komt de molenaar. Hij is vergezeld van twee jagers. Die mannen richten hun geweren op me _ en schieten!
't Is afgelopen met me... Toch ben ik opgelucht dat mijn einde zo snel en zonder lijden is.


Een spookkat op zevenmijlslaarzen waart over heel de wereld. Hier en daar strooit hij de bescheiden liefde voor de vertelgeest, die haast is vergaan.

Schrijver: Han Messie, 23 november 2013


Geplaatst in de categorie: dieren

2.5 met 2 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)