Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Defensie

Toen Carolien tien jaar was woonden haar ouders dichtbij een militaire kazerne. Ze vond het prachtig wanneer ze soldaten zag marcheren en de commando's kon ze al uit haar hoofd. Bij het uitgaan van de school liep ze altijd langs het hek van de kazerne en bleef ze even kijken naar de oefeningen van de soldaten. Ze wilde later ook soldaat worden had ze tegen haar ouders gezegd. In de bibliotheek had ze al een boek geleend over oorlogen.

Interessant vond ze de oorlog in de prehistorie. Kleine stammen gingen op zoek naar voedsel en vreemde stammen die men tegenkwam zag men als vijanden, omdat je het voedsel met hen moest delen. Ze gebruikten als wapens stenen bijlen en speren. Ze leerde, dat het tegenwoordige leger bestond uit officieren, onderofficieren en manschappen en de uitvinding van de vuurwapens een grote verandering in de oorlogvoering had gebracht.

Na een studie in het hoger onderwijs en universiteit ging ze op latere leeftijd in de politiek en kwam in de Tweede Kamer van het Parlement en beheerste het vak moderne krijgskunde. Ze wist alles van de Joint Strike Fighter. Er kwamen verkiezingen en er moest een nieuwe minister van Defensie komen. Zou ze een kans maken, een vrouwelijke minister? Dat was nog nooit voorgekomen in de politiek.
Vroeger was het leger een mannenbedrijf, maar tegenwoordig zijn er ook vrouwen in het leger en bij de marine. Er gingen al geruchten rond, dat Carolien nog nooit een geweer in handen had gehad. In het leger was al een hoge officier met een indrukwekkende snor en een woest uiterlijk gesignaleerd om de post van Defensie op zich te nemen.

Ze was van dezelfde partij als de minister-president en die voelde er veel voor een vrouw te benoemen als minister van Defensie. De vechtjas met de grote snor kwam dat te weet en protesteerde hevig, maar het oog viel toch op Carolien. Na een paar oefeningen met geweer schieten en pijltjes gooien op een dartbord werd zij de minister van Defensie. Met een vriendelijke lach maakt ze kennis met de Krijgsmacht en vooral de jonge soldaten vinden haar leuk en lief.

Schrijver: kees niesse, 17 december 2013


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)