Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vervolg op val uit bed

''Wat heb jij toch altijd rare dromen, Kees. Heb je je bezeerd?''
''Valt wel mee, alleen mijn elleboog is pijnlijk. Ik ga effen naar beneden een borrel drinken. Moet ik voor jou er ook één meenemen?''
''Geen jenever hoor, liever een whisky. Dan gaat mijn beven misschien weg.''
Na de drankjes vielen ze weer gauw in slaap.

De volgende morgen bij de koffie vroeg Dini:
''Waarom droomde jij, dat je Johan van Oldenbarnevelt was?''
''In de bibliotheek las ik een verhaal over hem en het mooie was in mijn droom, dat jij mijn dienstbode was. Je was een lekkere meid met grote borsten. Iedere morgen bracht je mijn ontbijt op bed met twee zacht gekookte eitjes en een glas wodka.

Ik was dol op je en je was bereid naast mij komen te liggen en mij te vertroetelen. Mijn gezondheid ging toen met sprongen vooruit. Tijdens de tachtigjarige oorlog van 1568 tot 1648 met Spanje werd ik in 1570 advocaat bij het Hof van Holland. Uit een eenvoudig gezin kwam ik, maar ik mocht van mijn vader studeren en mij bekwamen in dijken en drainage.

Dat kwam mij goed van pas, want bij het beleg van Alkmaar en Leiden door de Spaanse troepen liet ik de dijken doorsteken en de Spaanse soldaten moesten de benen nemen door het opkomende water.
Dini:
''Kon de Republiek de oorlog voortzetten tegen Spanje?''
''Ja, want ik had de VOC opgericht om veel geld te verdienen en niet om een koloniaal rijk te vestigen.

Het ging mij alleen maar om de winst, maar er waren meer kapers op de kust en die wilden hogere prijzen voor de Inlandse producten betalen, maar dat was tegen mijn zin. Ik ben toen een veroveringsoorlog tegen de Inlanders begonnen. De Molukken hadden we spoedig in handen. De echte grondlegger van de koloniale macht in de Oost was Jan Pieterszoon Coen, een begaafd dappere man, maar onmenselijk wreed tegen de bevolking daar.

Ik kreeg met hem ruzie over militaire zaken en werd gearresteerd en veroordeeld tot de dood door onthoofding. Dat droomde ik allemaal en ik ben door dat zwaard van de beul zo geschrokken, dat ik uit bed ben gevallen. Ik heb nog pijn in mijn arm en schouder. Ik ben nog niet de ouwe darling en ga straks een pilsje pakken bij Rooie Bart.''
''Geen sprake van, je gaat mee naar de markt en we drinken daar een kopje koffie en geen sterke drank. Begrepen?''
''Ja, darling Dini.''

Schrijver: kees niesse, 4 februari 2014


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

5.0 met 1 stemmen 96Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
4 februari 2014
Heerlijke borrelpraat, groetjes van de heren Beer en Burg.........
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 februari 2014
't Is maar goed dat je Dini Martini hebt, beste Kees, want anders zouden je lucide dromen je meer en meer naar de fles doen grijpen en je weet hoe snel meneer Korsakov dan vervelend komt doen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)