Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ze namen meteen een vriendelijke houding aan

Er zijn nog steeds mensen die geloven, dat de aarde plat is, zo ook de vrouw van Wouter.
Wouter:
''Je weet Mien, dat Columbus een zeeman was uit Genua, en dat hij in dienst van de Spaanse koningin Isabelle met drie karvelen de weg moest vinden aan de andere kant van de aarde, namelijk Indië. Deze beroemde zeeman wist toen al dat de aarde rond was. Het was hem zelfs bekend, dat op 29 februari 1504 een zonsverduistering zou plaatsvinden. Toen hij op Jamaica was geland en dacht dat hij Indië had ontdekt noemde hij de bewoners Indianen.

Op een gegeven moment kreeg hij en zijn bemanning moeilijkheden met de Indianen. Om ze bang te maken dreigde hij hen, de zon te verduisteren. Toen dat inderdaad op genoemde datum gebeurde schrokken de inboorlingen zich kapot. Ze dachten met een tovenaar te doen hebben en namen daarom meteen tegen Columbus een vriendelijker houding aan.’’

''Ik zal je nog wat anders vertellen Wouter, ook de maan is plat, want je ziet altijd dezelfde kant en dat kan je zien aan de schaduwen op de maan. Die zijn altijd hetzelfde.''
''Dat kan ik meteen tegenspreken, want ze hebben duizenden foto's gemaakt van de achterkant van de maan. Dat is gebeurd door de Russische Loenik, op een afstand van 80.000 kilometer van het maanoppervlak en dat zag er heel anders uit, dan de schaduwen waar jij het over hebt. De maan is ook rond.

Zo hebben geleerden uitgerekend, dat de omtrek van de aarde 40.000 kilometer is en het is ook bekend, dat de aarde in 24 uur om haar denkbeeldige as draait. Weet je wat dat betekent, darling? Stel je voor, dat wij op een plaats op de evenaar wonen, dan bewegen wij met een snelheid van 40.000:24=ongeveer 1600 kilometer per uur, maar tegelijkertijd draait de aarde in haar baan om de zon met een snelheid van 30 kilometer per seconde door de ruimte.

Wij merken van deze bewegingen niets, want alles draait met ons mee en de aantrekkingskracht van de aarde maakt, dat we niet van de aarde afvliegen. De aarde moet wel rond zijn, want hij draait in 24 uur om zijn eigen as en daardoor ontstaan dus de nacht en de dag.
Neem nou maar van mij aan, dat de aarde een bol is en dat wisten de mensen al duizenden jaren geleden, zelfs 200 jaar v.Chr. slaagde een Griekse geleerde erin de doorsnede en de omtrek van de aarde te berekenen.

Er is nog een bewijs, dat de aarde rond is. Dat zijn de foto's van de eerste ruimtevaarders die op de maan zijn geland in 1969. Armstrong was de eerste mens die op de maan heeft gelopen, gekleed in een voor de mens aangepast ruimtepak, omdat de maan geen dampkring heeft. Ook is het de Rus Gagarin gelukt als eerste op 12 april 1961 en vlucht te maken om de aarde heen in 70 minuten op een hoogte van 327 kilometer en uit de beelden die hij heeft gemaakt bleek, dat de aarde wel degelijk rond is.''

''Hoe weet jij dat allemaal, ouwe?''
''Gelezen in de bibliotheek en aantekeningen gemaakt.''

Schrijver: kees niesse, 10 feb. 2014


Geplaatst in de categorie: wereld

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 177Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)