Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Columbus

Vroeger werd gedacht, dat de aarde plat was. Dat geloofden ze al in de middeleeuwen toen zeevaarder Columbus op weg was nieuw land te zoeken. De matrozen op zijn schip waren toen doodsbang om van de aarde af te vallen. Veel schepen zijn niet meer teruggekomen in hun eigen land, ze zijn gewoon van de aarde in de ruimte verdwenen, dachten ze.
De beroemde Christophe Columbus wist al, dat de aarde rond was.

Columbus was in dienst van de Spaanse koningin Isabelle. Met drie karvelen moest hij van haar de weg vinden aan de andere kant van de aarde, namelijk Indië. Deze beroemde zeeman wist toen al dat de aarde rond was. Het was hem zelfs bekend, dat op 29 februari 1504 een zonsverduistering zou plaatsvinden. Toen hij op Jamaica was geland en dacht dat hij Indië had ontdekt noemde hij de bewoners Indianen.

Op een gegeven moment kreeg hij en zijn bemanning moeilijkheden met de Indianen. Om ze bang te maken dreigde hij hen, de zon te verduisteren. Toen dat inderdaad op genoemde datum gebeurde schrokken de inboorlingen zich kapot. Ze dachten met een tovenaar te doen hebben en namen daarom meteen tegen Columbus een vriendelijker houding aan.

Zo hebben geleerden uitgerekend, dat de omtrek van de aarde 40.000 kilometer is en het is ook bekend, dat de aarde in 24 uur om haar denkbeeldige as draait. Dat betekent als je op de evenaar woont, dat je beweegt met een snelheid van 40.000:24= ongeveer 1600 kilometer per uur beweegt, maar tegelijkertijd draait de aarde in haar baan om de zon met een snelheid van 30 kilometer per seconde door de ruimte.
Wij merken van deze bewegingen niets, want alles draait met ons mee en de aantrekkingskracht van de aarde maakt, dat we niet van de aarde afvliegen. De aarde moet wel rond zijn, want hij draait in 24 uur om zijn eigen as en daardoor ontstaan dus de nacht en de dag.

Dat de aarde een bol is wisten geleerden al duizenden jaren geleden. Zelfs 200 jaar v. Chr. slaagde een Griekse geleerde erin de doorsnede en de omtrek van de aarde te berekenen. Er is nog een bewijs, dat de aarde rond is. Dat zijn de foto's van de eerste ruimtevaarders die op de maan zijn geland in 1969. Armstrong was de eerste mens die op de maan heeft gelopen, gekleed in een voor de mens aangepast ruimtepak, omdat de maan geen dampkring heeft. Ook is het de Rus Gagarin gelukt als eerste op 12 april 1961 en vlucht te maken om de aarde heen in 70 minuten op een hoogte van 327 kilometer en uit de beelden die hij heeft gemaakt bleek, dat de aarde wel degelijk rond is.

De geleerde Einstein heeft eens gezegd, dat de zon stil staat en de aarde beweegt, maar ook zou het kunnen, dat de zon beweegt en de aarde stil staat. Copernicus was er van overtuigd, dat wij draaien om de zon zoals elke planeet. Het schijnt, dat daartegen toen religieuze bezwaren van de katholieke kerk waren.

Schrijver: kees niesse, 18 jun. 2014


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4,0 met 1 stemmen 316Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)