Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Twee koningen.....

Het centrale plein wordt bewaakt door twee stenen gestalten, geheel verschillend qua geschiedenis, postuur en betekenis.

De ene is van de koning, die verstard is in een stoere, krijgshaftige pose met bijbehorende kledij.
Aan zijn voeten vier stenen, levenloze maagden en op zijn hoofd vaak een brutale duif die het niet zo nauw schijnt te nemen met het cultuurhistorische erfgoed dat de beeldhouwer wilde vastleggen en vereeuwigen voor de bevolking zodat zij de man ten eeuwigen dage kan verheerlijken.
Deze koning had zo'n band met haar en schijnt om overigens zonderlinge en onachterhaalbare redenen haar in zijn hart te hebben gesloten; deze schamele stad, aanvankelijk nog slechts samengesteld uit boerengehuchten, die er zozeer naar streeft om haar stem te laten horen vanuit de zo lang en zo hardnekkig achtergebleven provincie....

De andere koning heeft om onduidelijke en paradoxale redenen zijn rug toegekeerd aan de strakke neogotiek van de kerk, het bolwerk van zijn leer, die dramatisch twee bakstenen torens, bekroond en overdekt met leisteen, ten hemel heft.

Deze koning draagt de stad kennelijk eveneens zijn goedgunstige gouden hart toe, dat - met stralen omgeven - het middelpunt vormt van zijn borst.

Maar helaas is doorgaans al te duidelijk geweest dat zijn koninkrijk niet van deze wereld is.....

Schrijver: I. Broeckx, 25 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.5 met 2 stemmen 87Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
25 oktober 2014
Email:
hmessielive.nl
Ineke, een prachtige uitbeelding van Christus Koning, die niet van deze wereld is en ook ver boven de bekrompen kerkelijke leer staat, die zogenaamd ter ere van hem is gemaakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)