Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het voorvaderlijke huis

Eens boden de brede etalages van een pand aan de Markt te Tilburg ruimte aan sanitaire- en huishoudelijke artikelen. Ook toen al bekroonde het duifgrijze bolronde koepeltje de oude Heikese Kerk en overstemden het gebeier van haar klokken en haar galmende slagen vaak de gesprekken in het voorvaderlijke huis...

Daar was de zaak van mijn roemruchte grootvader, die het beroep van loodgieter uitoefende en die ik nooit gekend heb, maar wiens gestalte levensecht oprijst uit de verhalen die over hem de ronde deden in de familie. Prominent in zijn persoonlijkheid stond zijn fabuleuze vrijgevigheid die zijn ondergang en faillissement veroorzaakten (als dat tenminste niet kwam door de Beurskrach van 1929)

In de woonkamer van het gezin op de eerste etage moeten het bankstel en de zilverkast gestaan hebben die een erfstuk vormden en die tot in lengte van dagen onze eigen woonkamer sierden toen de familie na het faillissement haar domicilie en toevlucht had gevonden in een buitenwijk van de stad.

Mijn overleden vader slenterde bij leven nog vaak en graag door de stad en aanschouwde tijdens zijn wandeling de gevels die het onvergetelijke decor van zijn jeugd hadden gevormd en ook ikzelf probeer me voor te stellen hoe het panorama van de binnenstad eruitzag in die lang voorbije jaren van vóór de Wereldoorlog.

In mijn vroege jeugd bezocht ik aan de hand van vader grootvaders graf aan de Bredaseweg en gaf hem, die ik nooit kende, postuum de kinderlijke maar welgemeende wens mee voor de eeuwigheid: "Rust zacht, lieve opa!"

Schrijver: I. Broeckx, 2 jan. 2015


Geplaatst in de categorie: familie

4,0 met 2 stemmen 74Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 jan. 2015
Je bent erg bezig met je overleden vader en grootvader, maar wie ben jij in dat geheel? In hoeverre hebben zij je leven narcistisch bezet? Na het lezen van al je impressies krijg ik de indruk, dat je met name hebt geleefd om de ander en in veel mindere mate voor jezelf. Geclaimde liefde is geen ware liefde. In hoeverre heeft jouw familie jouw ware ik verstikt? Zoek dat maar eens heel diep in jezelf op en laat de conclusie je niet in de permanente waanzin storten. Laat de doden met rust en ga vandaag nog iets doen, wat je altijd al had willen doen! Omhels het verstopte kind in jezelf want je verdient het volop! Laat al je schrijfaspiraties los, die je vast van 'hen' moet doen, en ga het leven onbelemmerd tegemoet en laat je verwennen door alles en iedereen, want je verdient het, zeker na al die psychologische misleiding van slechte leermeesters!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)