Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dikke oliebollenbuik

Wout wilde zijn dikke buik kwijt en om die weer slank te krijgen ging hij iedere morgen een uur flink stappen en was ook nog op dieet gegaan. Zijn vrouw Janneke werd er niet goed van, voor alles wat hij voorgeschoteld kreeg trok hij zijn neus op. Hij wilde alleen maar brood zonder boter en beleg en verder alles waar geen vet in zat. Een heerlijk gebakken karbonaadje moest hij niet meer en bier ook niet.

Hij was niet meer de man die er gezond en goed gevoed uitzag. Ze had gewoon medelijden met hem. Ze moest aan haar vader denken, een veeboer. Die at elke morgen vier boterhammen met spek en dronk twee bekers volle melk zo van de koe. Vader was ook gek op de warme maaltijd, hij at twee borden met kruimige aardappelen, groenten uit eigen tuin en vlees met vette jus en nog havermoutpap toe en zag er uit als een lange magere man, totaal geen dikke buik en hij was nooit ziek. Televisie was er nog niet, dus na de koffie nog even luisteren naar de radio en tegen tien uur naar bed en ochtend weer vroeg op om de koeien te melken.

Van overspannenheid had hij nog nooit gehoord. Tegenwoordig is dat wel anders, de dokters en psychiaters hebben het er druk mee. Janneke dacht over deze zaken na, maar had er zelf geen last van. Ze at wat ze lekker vond en dat gezeur van hem begon haar behoorlijk te vervelen. Ze kon zich wel voorstellen, dat een dieet noodzakelijk was voor mensen, die een bepaalde ziekte hadden.

Ze hoorde de huisdeur opengaan, daar zal hij zijn. Ze hoorde hem al zuchten, daar werd ze echt naar van. Wat zijn het tegenwoordig toch voor kerels, dacht ze. Ze hoorde hem naar de keuken gaan. Toen kwam hij zuchtend de huiskamer in met een glas water in zijn hand. Vroeger pakte hij altijd een flesje bier uit de koelkast.
''Nou, je hebt het behoorlijk uitgehouden ouwe, ben je al afgevallen? Je pens is nog steeds dik. Zal ik koffie zetten?''
''Alleen zwart, darling.''

''Je mag toch wel suiker en melk hebben, niet zo zeuren hoor.''
''Nee, ik moet die dikke pens kwijt.''
''Zo dik is je buik toch niet, je stelt je behoorlijk aan hoor. Een beetje buik staat oudere mannen juist goed.''
''Hou nou maar op met je commentaar, ik wil er weer stoer en gezond uitzien.''

Toen kreeg zij een lachbui en zei:
''Jij, er stoer uitzien, laat me niet lachen man, je hebt nooit aan sport gedaan. Je houding is altijd verkeerd geweest, vroeger had je ook al een dikke buik met die dunne beentjes eronder. Hoe kon ik in godsnaam verliefd op je worden. Mijnheer wil er nu stoer uitzien, belachelijk gewoon. Kijk eens in de spiegel, wat zie je dan? Ingevallen wangen, een vogelkop heb je gekregen door dat stomme gedoe van je.''

Hij keek in de spiegel en zag inderdaad, dat hij er niet fraai uitzag met die ingevallen wangen en zijn buik was nog steeds in volle omvang na al die weken van flink wandelen. Hij kreeg de pest in, vooral na die opmerking van zijn vrouw, dat hij een vogelkop had.
Hij ging tegenover zijn vrouw zitten, die voor hem een kop zwarte koffie had ingeschonken en zag, dat zij smulde van een heerlijke tompoes bij de koffie.
''Zeg darling, heb jij wel eens aan sport gedaan?''

''Ik niet, waarom zou ik, ik ben de hele dag in beweging, de huishouding, stofzuigen, afstoffen, de ramen lappen, boodschappen doen en het eten koken. Jij voert niks uit. Ja een uurtje wandelen, dat is alles, voor de rest zit je de hele dag op je kont en maar naar de televisie kijken. Ik geef je de raad, ga gewoon gezond eten en laat je niet beïnvloeden door al die verhalen in de roddelbladen, want die lui willen alleen maar rijk worden met die flauwekul recepten.

Je zult je weer en stuk beter voelen wanneer je drie keer per dag gezond eet, dus bruin brood met roomboter en kaas, aardappelen met groenten en vlees en fruit. Geloof mij maar, ga liever elke dag een eind fietsen en werken in de tuin, en eet gezond. Waar je nou mee bezig bent is natuurlijk van de gekke.''

Toen zij weer naar de keuken ging om koffie in te schenken, dacht hij na over wat ze gezegd had en volgens hem had ze misschien wel gelijk, ik ga weer gezond eten en een pils drinken. Ik ben potverdorie 83 en moet ik nou nog als een adonis er uitzien. Hij nam een besluit. Zijn vrouw kwam weer de kamer binnen met op een dienblad voor de tweede keer twee kopjes koffie en één gevulde koek.
''Zo ouwe, hier een lekker bakkie zwarte koffie.''
Ze ging tegenover hem zitten en genoot van de koffie en een gevulde koek. Hij kreeg het water in zijn mond toen hij dat zag.

Ze zag aan zijn gezicht, dat hij vreselijk leed en kreeg medelijden met hem. Ze hield een stuk koek vlak voor zijn mond, maar hij weerde het af. Toch bevond hij zich in een vreselijke tweestrijd. Moet ik doorzetten met wat ik doe of weer gewoon normaal gaan doen, dus lekker gezond eten en dagelijks een halfuur wandelen of fietsen. Hij kwam eruit en zei:
''Je hebt gelijk, ik ga weer normaal doen en geef me gauw een gevulde koek, want ik wil mijn vogelkop kwijt.''
''Nou ken ik je weer, ouwe, haal straks maar een lekker portie bami bij de chinees en ik heb nog ijs met slagroom toe.''
Hij ging weer normaal doen.

Schrijver: kees niesse, 7 jan. 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,7 met 3 stemmen 99Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 jan. 2015
Die vette oliebollen waren enkel lekker toen het in ons landje nog zo'n 20 graden onder nul vroor. Tegenwoordig verbranden we die vetcalorieën niet meer met lentetemperaturen in hartje winter. Zelfs ik heb roomboterappelflappen in de afvalbak gedonderd. Met moeite, maar toch.
Je noemt je vrouw nu Janneke, dus neem ik aan, dat je werkelijk een fantasievrouw hebt gecreëerd. Tachtigers die nog slank zijn, vind ik op zich bewonderenswaardig, maar dikke tachtigers net zo goed. De één heeft nu eenmaal meer aanleg dan de ander, dus wat maakt het allemaal uit hoe we vergroeien, als we maar ten volle van het leven weten te genieten.
Fijn dat je weer overstag bent gegaan en weer lekker aan de hartige en vloeibare lekkernijen zit. Als je de gezegende leeftijd van 83 hebt weten te bereiken, dan mag daar immers ook wel veel culinaire feestvreugde tegenover staan. En een flesje Jägermeister op zijn tijd. En na de afhaalbami en slagroomijs lekker onder de wol met je Janneke om ter afsluiting van de levensvreugde ook nog dat je-weet-wel te vieren!... (want juist dat slinkt enorm veel calorieën!)...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 jan. 2015
Email:
gabrielamommersyahoo.com
In dit verhaal zit veel wijsheid, Kees.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)