Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Bimbam stond stil

''Wat is er met de bimbam aan de hand? Hij staat weer stil, darling.
''Dat is al de derde keer deze week, gisteren heb ik hem nog opgedraaid, toen deed hij het weer'', zei Janneke.
''Hoe lang hebben wij hem al? Ik dacht zeker ruim twintig jaar.''
''Dat klopt ouwe, maar hij is veel ouder, want hij komt van mijn ouders, misschien moet hij inwendig schoon gemaakt worden of hij is versleten. Laten we maar een klok kopen die op batterijen loopt.''

'' Dat kan wel, maar die vind ik niet leuk, een klok met een bimbam geeft sfeer in huis.''
''Maar die zijn veel duurder man, probeer of er misschien een tweedehands klok met een slingeruurwerk ergens te koop is.''
''Ik zal het aan Carla vragen, want die heeft een computer, op het internet wordt ook wel eens wat aangeboden tegen een schappelijke prijs.''

Janneke keek bedenkelijk, want dan heeft hij weer een reden naar haar toe te gaan, dat heeft ze liever niet.
''Nu niet Wout, we gaan straks naar de markt.''
Hij dacht, ze heeft mij door. Carla mag haar buurman graag en daarom knuffelen ze wel eens samen.

Om haar man af te leiden vroeg ze, ''Zeg, jij weet nogal veel, wie heeft de klok uitgevonden, weet jij dat?''
''Dat is ook toevallig, dat heb ik gisteren nog gelezen in de bibliotheek. Even denken, oh ja ik weet het weer, het was Galileo Galilei, een Italiaanse natuur-en sterrenkundige, die leefde van 1564- 1642. Toen hij eens een mis in de Dom van Pisa bijwoonde, zwaaide een juist aangestoken kroonluchter langzaam heen en weer.

Hij kreeg toen een idee, tenslotte was hij een geleerde.
Weet je wat hij deed lieverd? Toen hij die kroonluchter heen en weer zag gaan, hij mat de lengte van elke slingering door zijn pols te tellen. Toen ontdekte hij iets belangrijks, want hij stelde vast, dat de tijd van een complete slinger beweging steeds gelijk bleef, onafhankelijk of de kroonluchter een grote dan wel een kleine slinger beweging maakte.''

''Ik begrijp er niks van, Wout.''
''Ik ben ook geen geleerde darling, maar je moet maar bedenken, dat Galilei met deze ontdekking de basis heeft gelegd tot de verdere ontwikkeling van de klok. Er gebeurde iets vreselijks met hem, want hij werd blind. Toen heeft hij een leerling van hem gevraagd een slingeruurwerk te construeren, maar uiteindelijk heeft Christiaan Huygens, ook een beroemd wis-en natuurkundige, de klok verder ontwikkeld.

We mogen hem wel dankbaar zijn, want er kwamen heel mooie uurwerken op de markt, zelfs prachtige staande klokken die een schitterend geluid van de bimbam gaven. De tegenwoordige batterij klokken vind ik maar niks, doods eigenlijk.
Weet je wat ik ook gelezen heb? Die Galilei heeft ook de eerste verrekijker gebouwd en met deze kijker heeft hij de vier manen van Jupiter en de ring om Saturnus ontdekt.

Tenslotte ontdekte hij ook, dat de aarde om zijn eigen as draait en een baan om de zon beschrijft. Dit werd hem niet in dank aangenomen, omdat tegenstanders van hem geloofden, dat de aarde het middelpunt van het heelal was en daarom moest stil staan.
De tegenwoordige geleerden weten nu wel beter, de aarde draait in 24 uur om zijn eigen as en beschrijft in één jaar een baan om de zon, met als gevolg onze jaargetijden door de scheve stand van de aardas.
Weet je wat we doen Janneke, we nemen een borrel en klinken op Galilei en Huygens.''

Schrijver: kees niesse, 12 mrt. 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)