Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Droom over Carl Gustav Jung

Ik droomde dat de al oud geworden Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung op mijn armen lag. Hij leek enigszins kreupel en ik droeg hem op mijn armen tot aan de patattent.
Jung wou een frikandelletje met mayonaise.
”Ah ik wens zo graag met jou een frikandelletje met mayonaise te eten!”
Hij keek mij heel lief aan.
In zijn hand droeg hij de poolster opgepoetst met een poetsmiddel.
Ik voelde mij nederig bij hem. Zijn geest zweefde ver boven de wolken en hij zei tegen mij dat hij ook in dromen verscheen van christenen en dat hij ook God niet altijd begreep en dat Maria een lief en zoet schepsel is. ”Maria is de zoetheid voor onze ziel. Zij is de zoete moeder van ons allemaal.
”Wees het zout der wereld. En geloof in heilige verhalen en wonderen.”
”Maar ik ben de rode peper van de wereld”, zei ik.
”Nee” zei Carl Gustav Jung, ”JE BENT EEN GEVOELSMENS, JIJ BENT DE WATERLELIE VAN DEZE WERELD, JE WORTELS ZITTEN ONDER HET WATER, PAS OP VOOR FANTASIE EN DAARAAN GEKOPPELD DE JALOEZIE. JALOEZIE IS HET KINDERKRUISJE NAAR BROERTJE OF ZUSJE TOE.”

"Accepteer je kont als wel je dikke buik, als je spekbenen, je voeten die gevoelig zijn en vaak pijnlijk en bemin je zieke psyche. Beschouw je zieke psyche als een bloedhond met een zoete snuit die je af en toe ook wel wil likken op je arme voeten uit liefde voor jou!

Kijk een mooie libelle met blauwe zwiepstaart en ogen als pareltjes zul je nooit worden, maar om zielige negerkindjes op televisie moet je huilen, daarvoor schrei je lieve en troostende traantjes. Je houdt van zwarte negerkindjes, dat is heel lief van je!”
”Daar huil ik veel om, Carl Gustav Jung!”
”Dat weet ik mijn lieverd.
‘’Je bent een koekmannetje, je knoopjes zijn van drop, je voeten van vlees, water en bloed, je kont is van anijs en borstplaat, je buik is van appelpannenkoek met rozijnen, je handen van theebiscuits, je tepels zijn zuurtjes roze en je hoofd is van uh,uh slagroomtaart en je flaporen zijn van nogablokken, ha,ha,ha!
”Geef me de vijf Cornil”, zei Jung.
”Ja ik geef je de vijf”.
”Wat ben je trouwens een oude man Jung met zo een wijs gezicht met een bril op?"
"Slaap met een doodskop in bed en gedenk dat je ooit eindigt als een doodskop, en dat zal je depressie en angst voor de dood minderen. En het vale paard zal nu uit de hemel komen en het vale paard wordt bereden door de dood die pest en nare ongeneeslijke ziekte brengt onder de mensen en diens ruiter is magere Hein.
Maar weet wel dat Kortjakje zes dagen in de week ziek is behalve op zondag dan gaat ze naar de kerk met een kuise badmuts op.
En weet dat angst voor God de enige angst is die kan leiden tot de haat tegen de zonde.
Dus vrees God en bemin Hem."

Jung was een wijze man,ik droeg Jung op mijn armen. Hij kon in mijn droom niet meer lopen.
”Carl Gustav Jung’’, zei ik, "je hebt zo een mooi oud gezicht met een bril op!"
Jung sprak verder:
"PILLEN IS SUIKER EN GIF! BEHALVE ALS EEN LIEVE PSYCHIATER JE HET VOORSCHRIJFT! En ga naar Jezus en schenk Hem en zijn Moeder Maria en Sint Jozef een beker water. De plafondlamp van je oma in haar huis was lief waaronder jij en je oude broer onder sliepen. Wees een lamp voor de voeten van de mensheid. Zoek de ster van Betlehem. In een visioen zul je het kerststalletje beleven.

”Mag ik van jou een frikandelletje met appelmoes of met mayonaise?”
Ik bestelde voor Carl Gustav Jung een frikandelletje met mayonaise.
Jung smulde ervan en wou ook een Nederlands plastic vorkje erbij.
Als souvenirtje”. Jung zei: ”Jullie patat is zo zalig kostje speciaal met pindagaas met piccalilly en sambal.
In Zwitserland at ik notenkaas en nudel en hachee elke dag, nou daar werd ik ook wel eens flauw van.
Onze koeien dragen bellen en bloemen en de jullie koeien zijn wit als hagelstenen en hebben mokkavlekken op hun lijf. Maar een Nederlands meisje krijgt boterwangetjes als ze haar koeien eigenhandig melkt.
En jullie mannen zijn heel goedig, hebben rode vierkante koppen, zijn heel vlezig en hebben meestal een beetje borsten met dikke tepels. Dat is heel geheimzinnig. Ze lusten bij jullie allemaal palingsoep en een broodje kroket met mosterd. En jullie zijn het land met het vele en vele, oh zovele wateren, zovele kanalen ooit gegraven vol water waar het wemelt van de vissen groot, rond en klein met hun kieuwdeksels, zeer dikke lippen, schubben en borstvinnen van groen en rood en roze onderwaterglas lijkt het wel.’’

Jung zei: ''Het patatvorkje is het symbool van de zeegod Neptunus, zijn drietand is dat, daarmee zorgt hij dat het water in vloed en eb verandert als hij ermee de zee aanraakt. Maar de vork is ook die van de vork in de kont van de dwazen. Ten teken van hun schaamteloosheid en gekte. Kijk vroeger slikten we bij mijn oma tegen depressie siroop van sint janskruid en we dronken water met valeriaandruppels. Maar oma was toen nog sterk, ze luisterde nog geen voetbal op de radio. Bid altijd voor je levende lieve moeder, bescherm haar altijd, help haar altijd, ook je goede vader. Zij houden van je en ze begrijpen je ziel. Als kindje had je droompjes en hobby's en voorkeuren en was je al bewust van je talent in je, herinner dat, herinner je kindertijdje, je tijdje dat dat je nog speelde, wat voor spelletjes waren dat, had je er vreugde bij, waarover was je verdrietig, van welke diertjes hield je, wat waren toen je lievelingskleuren en je lievelingskleurboek, herinner dat en je zult weer met Jezus op de goede weg zijn, en troost de kruiswonden van Onze Lieve Heer op het kruis.

Schrijver: cornil, 19 mei 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 2 stemmen 132Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 mei 2015
Vlot geschreven, diepzinnig en hilarisch.
Het dadaïstische doet denken aan Guillaume Apollinaire en André Breton.
'Angst voor God' zie ik als één van de grootste misvattingen, die voor veel oorlogen heeft gezorgd.
Angst voor God = angst voor mensen.
Heel knap van je hoe je dat plastic patatprikkertje met de drietand van Neptunus vergelijkt. Krijgt dat rommelding eindelijk de symbolische waarde die het verdient.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)