Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Inbreker beloond(fictie)

Wulpse Alie was op visite en was erg verdrietig. Haar lesbische vriendin had het uitgemaakt. De temperatuur was buiten bijna dertig graden, dus bleef ik maar in de koele huiskamer zitten. Ze stond in de keuken en had koffie gezet. De huisbel rinkelde en ik slofte naar de huisdeur en opende die. Het was boer Harmsen, tevens wethouder van drankzaken. Dat kon je wel aan hem zien. Zijn dikke blauwe neus viel direct op.

''Hallo Kees, hier een cadeau van onze burgemeester, een krat pils en een fles jajem. Hij was zeer tevreden over je bij het feestje van de hoge pieten. Je schonk de glazen goed vol en dat vonden vooral de VVD-ers uitstekend.''
''Kom binnen Harmsen, de koffie is bruin. Ik heb visite van een buurvrouw toen we nog in het dorp woonden. Je kent blonde Alie vast wel. Ze was interieur verzorgster op het stadhuis.''

''Ja, ik weet het nog, een aardige meid. Ze had veel bekijks met haar lang blonde haren. De kamerdeur ging open en Alie kwam binnen met op een dienblad drie kopjes koffie en drie tompoezen. Ojee, dacht ik, de tompoes niet opeten, want uit ervaring weet ik, dat ik dan meteen moet bouten.
Alie liet zich na de koffie niet meer zien en even later roken we de heerlijke lucht van gebraden vlees.
''Eten jullie vaak vlees'', vroeg Harmsen.
''Elke dag, maar wel gevarieerd, maar karbonaden heeft mijn voorkeur. Heerlijk zo’n knapperig gebakken karbonaadje.''

''Zeg Kees, over het vlees gesproken, ik las in een blad, dat minder vlees eten de levensverwachting van de mens zal verhogen.''
''Waar halen ze dat nou weer vandaan? Het zijn allemaal die geitenwollensokken figuren die dat bedenken, beste vriend. Toen de eerste mensen op de wereld kwamen moesten ze eten. Wat deden ze? Ze gingen op dieren jagen en aten hun vlees. Ze moesten doden om te eten en wij zijn allemaal afstammelingen van de oermens en we eten nog vlees en worden nog ouder ook.

Mijn vader was landarbeider en verorberde grote stukken konijn en at het spek van de varken. Hij blaakte van gezondheid, rookte en dronk jenever, werkte hard en ging dood toen hij over de negentig was.''
''Ik ben het niet met je eens, Kees. Hoeveel arbeiders zijn in de negentiende eeuw vroeg gestorven? Ze woonden in krotten en hadden lange werkdagen. Zelfs kleine kinderen moesten de fabrieken of de mijnen in.

Die mensen werden uitgebuit door de kapitalisten. Sociale wetgeving was er niet. Die kwam pas later toen de vakbonden een rol gingen spelen en de arbeiders op een hoger plan brachten. Het is ook bewezen, dat roken je longen kunnen aantasten en zelfs kanker kan veroorzaken. Sommige mensen krijgen die ziekte niet en hebben dus geluk.''

''Dat is zo Harmsen, maar die ellendige omstandigheden voor de arbeider ontstond door de opkomende industrialisatie. De stoommachine werd uitgevonden door James Watt, een Engelse natuurkundige ( 1736-1819). Het inkomen van de arbeider werd nu sterk afhankelijk van de industrie in plaats van de landbouw daarvoor. De machine nam zijn intrede. Maar geleidelijk werden de omstandigheden voor de arbeiders beter, maar daar moest hard voor gevochten worden.

Vroeger waren ouders die een gezegende leeftijd hadden bereikt afhankelijk van hun kinderen of de kerk, maar tegenwoordig hebben alle ouderen boven de zevenenzestig, dank zij de voormalige minister Drees een AOW uitkering. Helaas zijn er nog gebieden op de wereld, waar kinderen tussen het afval zoeken naar bruikbare spullen om die te verkopen en op die manier een inkomen te verkrijgen. Trouwens maak ik mij weer grote zorgen om de toekomst voor de kinderen, want wie maken de ellende op de wereld? Dat zijn de volwassenen. Geweld en nog eens geweld. Neem de televisie, heel vaak films met geweld en gemene streken. Kotsmisselijk word ik ervan.

Vanmorgen las ik in de krant, dat een politieagent ruim 2300 euro moet betalen aan een inbreker. Dat was hem opgelegd door een rechter. De agent betrapte een inbreker en sommeerde hem halt te houden, maar hij vluchtte toch. De agent loste een waarschuwingsschot, maar de verdachte bleef vluchten. Nu schoot de agent gericht op zijn benen en raakte hem. Een normale zaak dus. Wat denk je, de agent werd vervolgd wegens het toebrengen van zwaar letsel en werd veroordeeld tot het betalen van genoemd bedrag aan de inbreker. Met grote verbazing las ik het.

Vroeger toen ik nog in Amsterdam woonde had je de Maagdenhuis bezetting door studenten. Ik stond dichtbij een agent, die aangesproken werd door een hogere. Weet je wat die hogere zei? Die lui daar worden later onze bazen. Ik dacht, daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Misschien heeft de rechter die de agent veroordeelde vroeger ook wel gevochten met de politie en klappen gehad. Gefrustreerd dat hij nog was zag hij nu kans wraak te nemen. Het is maar een veronderstelling van mij hoor.

''Erg interessant wat je vertelde, Kees.''
''Blijf je mee eten Harmsen, ik heb genoeg, dan nemen we eerst een borrel'', riep Alie met een bulderende stem.
De mannen fleurden meteen op. Ze schonk drie glazen tot de rand vol en riep:
''Proost mannen, op jullie gezondheid.''
Vooral bij de heerlijke lucht van gebraden vlees smaakte de jonge klare uitstekend. Na twee glaasjes riep ze ons aan de tafel. Kruimige aardappelen en sperzieboontjes en bruin gebakken karbonaadjes met heerlijke jus nodigden ons uit verorberd te worden en als toetje vanille vla met slagroom. Heerlijk was het.

Schrijver: kees niesse, 16 jul. 2015


Geplaatst in de categorie: geweld

5,0 met 1 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 jul. 2015
Maar carniforisch-euforische Kees, koeien zijn oerdieren en misschien wel ouder dan de oermens en zij eten louter gras, terwijl ze vijf magen hebben. Het is nooit te laat, Kees, je kunt altijd nog vegetarisch worden!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)