Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Algemene Ontwikkeling

Vroeger ging ik vaak met mijn achtjarige dochter Nelleke wandelen, zodat zij indrukken kon opnemen van wat ze zag, want volgens haar schooljuf kon ze goed schrijven, dus liet ik haar elke dag de krant lezen en er een onderwerp uithalen en dat uitdiepen en in een schrift optekenen, zodat ze na een jaar een groot aantal onderwerpen had beschreven en dat was heel goed voor haar algemene ontwikkeling en ze een woordje kon meepraten in een groep. Haar eerste onderwerp was architectuur, zoals hierna door haar geschreven.

Architectuur, dat woord komt van het Griekse archi-tekton, dat betekent bouwmeester, daarom begin ik met ons huis, waarom hebben mensen een huis nodig, natuurlijk om je te beschermen tegen je omgeving, want je voelt je toch het veiligst in je eigen huis, een huis beschermt je tegen de omgeving, want die kan vijandig zijn, maar het beschermt je ook tegen de natuur, zoals regen, sneeuw en koude.

Architectuur kent verschillende stijlen, want volkeren willen graag iets van zichzelf laten zien. Toen in de grijze oudheid in het Midden-Oosten al steden waren gebouwd kreeg men ook de behoefte paleizen en bouwwerken te bouwen om er de godsdienst uit te oefenen, zo werd in Babylon de Toren van Babel gebouwd en in Egypte werden ver voor de geboorte van Christus al de eerste piramiden gebouwd, waar de farao's werden begraven.

De grootste piramide was bestemd voor de farao Cheops, dichtbij Caíro, daar was al een hoog ontwikkelde beschaving, terwijl onze verre voorouders nog in holen woonden, maar de beschaving breidde zich uit naar Europa, zo werd op de Acropolis voor de Atheners een tempel Parthenon gebouwd, gewijd aan de godin Athene en deze tempel heeft heel veel zuilen.

Deze Griekse stijl verspreidde zich ook in de wijde omgeving, er kwamen nieuwe steden met markten, bibliotheken, badhuizen en theaters en de meest volmaakte theater dat door de Grieken is gebouwd heet Epidaurus en werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus tegen een berghelling met toeschouwers rijen in de vorm van een halve cirkel.

Schrijver: kees niesse, 18 september 2015


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.0 met 1 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)