Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een keurige man belde aan

Het komt regelmatig voor, dat ouderen overvallen worden in hun eigen huis. Tijdelijk woon ik nu in een bouwvallig huisje met uitzicht over de hei, want de huizen in de straat waar ik woonde worden opgeknapt. Kenau Alie is vandaag naar Den Haag om de scheiding te regelen met haar lesbische vriendin die ze betrapte met een kerel in haar bed. Ze woont nu bij mij en zorgt voor de huishouding.
Ze doet voor mij de was en ze kan heerlijk koken. Toen ik alleen was brandde alles aan. Het was drie uur in de middag en ik was ingedommeld en schrok ik van de huisbel. Ik keek naar buiten en zag een zwarte Mercedes. Voor de deur stond een man keurig gekleed in het donker pak met op zijn hoofd een zwarte hoed. Ik hoop niet, dat het een bandiet is, want die zijn vaak zo gekleed. Met mij rollator liep in naar de voordeur en opende de deur.

''Goedemiddag, mijnheer'', zei ik.
''Hallo, mag ik binnenkomen, ze zitten me achterna en mag ik mijn auto achter je huis plaatsen?''
Ik maakte bezwaar, maar hij deed het al. Ik kon er niets tegen in brengen.
''Mag het rolgordijn naar beneden, anders zien ze me?''
Hij deed het zelf al. Hij zette zijn hoed af en ging in een fauteuil zitten bij het raam en loerde onderaan het gordijn af en toe naar buiten.
Was Alie maar thuis, dacht ik.

''Sorry ouwe, de politie zoekt me, want ik ben uit de gevangenis gevlucht. Heb je wat te vreten en een biertje voor me, ik sterf van de honger. Hier heb je vijftig euro voor je hulp. Ik zie, dat je een goede kerel bent.''
''Natuurlijk mijnheer, hier hebt u een biertje. Zal ik een paar eieren voor u koken, dat is het enige wat ik kan. Mijn vriendin, eigenlijk mijn vroegere buurvrouw, is naar Den Haag. Wij wonen hier tijdelijk, want onze huizen in het dorp worden gemoderniseerd. Uit welke gevangenis bent u gevlucht? Mijn vriendin Alie is bewaakster geweest in de gevangenis in Assen.

Iedereen was bang voor haar, ze is namelijk iets groter dan twee meter en heeft armen van staal. Ze eet veel spinazie.''
De man keek mij aan of hij het in Keulen hoorde donderen, zette ze hoed op en pakte de vijftig euro van de tafel en rende hard weg. Even later reed hij met een bloedgang weg richting Groningen. De telefoon rinkelde. Het was Alie, die vertelde, dat ze morgen weer thuis kwam. Ik wilde haar nog vertellen, wat er gebeurd was, maar ze had de verbinding al verbroken.

Ik slaap beroerd, dus ga ik laat naar bed en doe tegenwoordig het licht uit, zodat het huis vanaf buiten donker is. De huiskamer is matig verlicht. Een bandiet denkt, het is donker, ze zullen wel slapen of hij gaat inbreken, je weet maar nooit. Voor alle zekerheid heb ik een honkbal knuppel klaar staan, maar zal niet veel helpen, want als ik ga slaan val ik zelf al om door mijn broze gezondheid. Ik heb dus besloten als de bel gaat niet meer open te doen. Laatst schrok ik mij het apezuur. Om half twaalf vlak voor middernacht ging de huisbel. Mijn hart sloeg over en ik heb al hartproblemen. Ik liep zachtjes naar de keuken en schoof de luxaflex iets omhoog en zag een grote donkere man met kroeshaar voor de deur staan. Het zal toch geen bandiet zijn, die mij op het late avond uur komt beroven.

Hij bleef bellen en ik kreeg de zenuwen en ik zag mij al in een lijkenkist liggen. Toen begon hij op het keukenraam te bonzen. Ik moest bijna kotsen. Even later gooide de man een bos sleutels door de brievenbus. Toen werd het mij te veel, dan maar een mep voor mijn kop van de bandiet, dacht ik met het zweet op mijn kop. Ik opende behoedzaam de buitendeur en daar stond voor mij een grote donkere man, die mij met een brede glimlach een hand gaf en zich verontschuldigde, dat het al zo laat was. Hij had namelijk zijn auto aan de overkant geparkeerd en hij dacht, dat ik de automonteur was en wat zou gaan repareren.

Ik weet niet eens wat een bougie is. Ik zei tegen de man, dat hij waarschijnlijk verderop moest zijn, want daar woont een automonteur. Bent u die mijnheer dan niet, zei hij en hij gaf mij weer een hand en bood zeer vriendelijk zijn excuus aan. Wat was ik blij en mijn hart begon weer langzamer te tikken. Daar moet op gedronken worden, dacht ik en spoedde mij naar de koelkast om een koude neut in te schenken. Zo zie je maar weer, dat het heel anders kan aflopen, maar toch moet je voorzichtig blijven en eerst kijken wie er voor de deur staat. Het kan ook overdag gebeuren.

Nog niet zo lang geleden ging tegen elf uur avonds weer de bel en ik deed meteen open. Voor de deur stond een man met een Indisch uiterlijk en een grote blanke vrouw met een enorme bos kroeshaar. Ik dacht meteen, dat ziet er link uit en verweet mijzelf, dat ik zo stom was de deur te openen zonder eerst te kijken. De man vroeg mij of zijn vrouw even naar het toilet mocht, want ze was ongesteld geworden. Hij had bij mij gebeld, omdat het licht in de keuken nog brandde en niemand verderop open deed.

Ik dacht wat ben ik toch stom, maar ik liet de vrouw naar het toilet gaan en het duurde een hele tijd voor ze klaar was, dus begon ik een gesprek met de man, die heel vriendelijk overkwam. De vrouw bedankte mij vriendelijk en gaf mij een kusje. Ik keek meteen of mijn horloge nog om de pols zat. Zo zie je maar weer, je hoort verhalen van beroving en het kan ook anders zijn, dat mensen hulp vragen. Toch blijf ik voortaan voorzichtig.

Schrijver: kees niesse, 27 jan. 2016


Geplaatst in de categorie: misdaad

4,0 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)