Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een schooier belde aan

Het komt regelmatig voor, dat ouderen overvallen worden in hun eigen huis. Tijdelijk woon ik nu in een bouwvallig huisje met uitzicht over de hei, want de huizen in de straat waar ik woonde worden opgeknapt. Kenau Alie is vandaag naar Den Haag om de scheiding te regelen met haar lesbische vriendin die ze betrapte met een kerel in haar bed. Ze woont nu bij mij en zorgt voor de huishouding. Ze doet voor mij de was en ze kan heerlijk koken, vooral de Indische gerechten.

Toen ik alleen was brandde alles aan en dronk ik maar bier. Het was drie uur in de middag en ik zat in mijn alledaagse kloffie een biertje te hijsen. Buiten was het zacht weer, maar regenachtig en veel wind. Een muis trippelde met een bloedgang over de vloer en verdween onder het dressoir. Kenau Alie is bijna twee meter en fors, maar als ze een muis ziet wordt ze hysterisch bang en wordt ze alleen kalm met een glas whisky.

Tegenwoordig schrik ik als de huisbel klingelt. Ik open niet meteen de huisdeur, stel je voor, dat er een bandiet voor de deur staat en van hem een duw krijgt en je op de grond valt. Hij bindt je vast en hij zoekt in je huis naar waardevolle spullen om die mee te nemen. Je zou er de zenuwen of erger van overhouden. Nu in de middag was ik ingedommeld en schrok ik van de huisbel. Ik keek naar buiten en zag een oude smerige auto voor de deur staan. Een jongeman met open scheuren in zijn spijkerbroek stond voor mijn deur. Ik hoop niet, dat het een bandiet is. Met mij rollator liep in naar de voordeur en opende die.

''Goedemiddag, mijnheer'', zei ik.
''Dag mijnheer, ik kom het gas- en stroomgebruik noteren.''
Ik liet hem binnen en opende de deur van de meterkast. Met een potlood noteerde hij iets in een schrift. Dat vond ik al vreemd. Toen zei zij:
''Niet zo best mijnheer, u heeft teveel gas verstookt. Koud huis natuurlijk en niet geïsoleerd. Ik heb opdracht het gas af te sluiten of dat u meteen betaalt om het te voorkomen. Het kost u driehonderd euro contant. Ik vermoedde onraad, natuurlijk een list om aan geld te komen. Ik zei:

''Welke maatschappij heeft u gestuurd?''
Dat verwachtte hij kennelijk niet, want zijn gezicht werd lijkbleek.
Hij stotterde wat en ik dacht Nuon te horen zeggen.
''Wacht u maar even, dan bel ik de Nuon'', zei ik.
Hij werd kwaad, en zei:
''Vertrouwt u mij niet?''
''Neen, dat heb ik nog nooit meegemaakt, vorig jaar kreeg ik zelfs geld terug en we hebben nu weer een zachte winter gehad en de stookkosten zijn verlaagd.''
Toen ik het nummer van de Nuon draaide op mijn telefoon, nam de man, die ook geen legitimatie kon tonen, snel de benen. Ik zag hem in een sloop auto springen en snel wegrijden. Het kenteken was niet te lezen door zwarte strepen er doorheen. Toch heb ik onze veldwachter gebeld, die vreselijk blij was, dat hij wat te doen had.

Schrijver: kees niesse, 28 jan. 2016


Geplaatst in de categorie: misdaad

4,5 met 4 stemmen 1.374Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)