Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een hoed op een geslachtsdeel

In 1974 werd een hoge ambtenaar naar Centraal Afrika gestuurd om een rapport op te maken over de gezondheidssituatie en rechteloosheid van de Pygmeeën. Deze ambtenaar was pas met zijn Indonesische vrouw teruggekeerd naar Holland. Omdat zijn vrouw onbekend was in Nederland verzocht hij mij haar te begeleiden gedurende de tijd dat hij weg was. Hij vertrouwde mij ten zeerste.

Ik kreeg de beschikking over een mooie kamer met uitzicht op de duinen in de buurt van Wassenaar. Ik maakte kennis met haar, een mooie slanke dame gekleed in een lange blauwe sarong. Ze heette Ratna en was volgens mij al in de vijftig. Haar eerste man had ze verloren bij de Birma spoorlijn, die door de gevangenen van de Japanners aangelegd moest worden.

Ratna vertelde mij, nadat we op Schiphol afscheid hadden genomen van haar man, dat ze altijd gewoond had in Bandoeng op Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Haar man wist, dat ik goed bedreven was in het klaarmaken van Indonesische gerechten, zoals nasi, bami en vleesgerechten. Daarom had hij mij uit gekozen om zijn vrouw te helpen. De eerste dag heb ik nasi met gebakken kip bereid met ijs toe. Ze vond het heerlijk en ze gaf mij een kusje.

Op een zondag zijn we in Amsterdam naar een museum geweest om schilderijen te bewonderen. Omdat ik als jongen van negen jaar aan de kust heb gewoond werd ik blij, toen ik een schilderij zag van Monet met een schitterend uitzicht op de Middellandse Zee. Heel lang hebben we er naar zitten kijken.

In gedachten zag ik mij daar op het zandpad lopen tussen de korenvelden met uitzicht op de blauwe zee. Prachtig met die blauwe hemel erboven versierd door stapelwolken. De lieve dame vond het ook prachtig en zij stelde voor samen een keer een strandwandeling te maken. Of ik een idee had, waar?

Meteen wist ik het, namelijk het strand van Callantsoog in Noord-Holland. Vlak voor het uitbreken van de oorlog in mei 1940 zat ik daar op de lagere school. Op een mooie zonnige dag in juni gingen we op stap, eerst met de trein en dan de bus. Toen we daar gearriveerd waren moesten we een hoge trap op, maar eenmaal boven nog een stukje lopen op een zandpad met aan het einde het schitterende uitzicht op de Noordzee. De dame was zeer enthousiast, zo mooi vond ze het dorp en het uitzicht op de zee.

Eerst namen we op het strand een terrasje en aten we een broodje kaas met een kopje koffie. Toen gingen we het strand op en liepen we vlak naast de aanstormende golven. Vaak moesten we terug springen om niet nat te worden. Wat is het toch heerlijk op het strand te lopen met een krachtige wind uit het westen en de krijsende meeuwen boven je.

De dame gaf mij een arm, en zei:
''Ik vind het fijn hier met jou te zijn, lekker die heerlijke frisse zeelucht. Hier is het gelukkig niet zo erg warm.''
Toen we een flink eind hadden gelopen schrok ik mij een hoedje. Zij had het nog niet in de gaten, maar bij de ingang van een zandpad naar de duinen zag ik een naakte man zitten met een zwarte hoed op. Wat een idioot, dacht ik. Ik kon het niet nalaten, haar op dat tafereel te wijzen. Ze keek en moest glimlachen.

Ze zei:
''Niks bijzonders hoor, in Nederlands-Indië heb ik zo vaak blote mensen gezien, maar niet met een hoed op.''
Toen deed ze haar rechterarm om mijn middel en kriebelde mij. Ik wist niet wat ik meemaakte. Toen gebeurde echt iets geks. We zagen een man van middelbare leeftijd spiernaakt op het strand liggen met zijn hoed op zijn geslachtsdeel. Zij zag het natuurlijk ook en hield haar hand voor haar mond en begon daarna hard te lachen.

''Wat een raar land is Holland'', zei ze.
Toen had ik het pas door, we liepen op het naaktstrand. Callantsoog was de eerste plek in 1973 waar men naakt mocht recreëren. Ik ben een rare en wilde een geintje uithalen, en zei tegen de naakte man:
''Een heer neemt zijn hoed af voor een dame.''
Laat ie het nou doen, hij haalde zijn hoed van zijn geslachtsdeel af. Je hoefde daar niet van te schrikken, het was maar een kleintje. De dame had het niet meer en wilde vlug terugkeren naar het gewone strand. We besloten in het dorp wat te gaan eten, patat met een kroket en appelmoes.

De nacht hebben we doorgebracht in een plaatselijk hotel. Avonds was het gezellig in de bar en dronken we rode wijn. Het was al heel laat geworden toen we naar onze kamers gingen. Ik begeleidde haar gearmd naar haar kamer, want ze was behoorlijk teut en lachen wat ze deed. Ik gaf haar een zoentje en wenste haar welterusten. Ze keek mij met vragende ogen aan en omhelsde mij en ze bleef mij kussen. Uiteindelijk zijn we op onze eigen kamer gaan slapen. De volgende morgen genoten van een uitgebreid ontbijt en daarna zijn we weer afgereisd naar Wassenaar.

Kees Niesse.

Schrijver: kees niesse, 29 april 2016


Geplaatst in de categorie: afscheid

5.0 met 1 stemmen 109Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 april 2016
''Een heer neemt zijn hoed af voor een dame.''

Leuk verhaal, Kees. Met veel plezier gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)