Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

VROEG EN STRENG

Deze week even wezen winkelen en ook even bij de Action binnen gekeken. Wat me opviel was dat naast, de soms best wel zinvolle zaken, er onmogelijk veel troep te koop is. Ongelofelijk hoe bedenken ze het. Wat voor ‘gekneusde’ creatieve geesten zitten ergens in Polen, Tsjechië of Taiwan zulke onzinnige hebbedingetjes te bedenken. Wat me opviel was dat er veel dames bij blijven staan. ’O, moet je eens kijken Annemarie, is dat niet schattig.’ ‘Zeg Linda, heb je die daar al even in handen gehad, prachtig – die wil ik wel hebben hoor. Die neem ik echt mee,’ zeggen de dames tegen elkaar. ‘Doe maar gauw, want er staan er nog maar drie van.’ Volgens mij doen ze dat bij Action met opzet, schaarste suggereren, want dat trekt menigeen toch over de streep. Trouwens, prachtig om te zien hoe blij die dames worden van al die kersttierlantijntjes. De een half meter hoge dikke Kerstman, inderdaad erg aandoenlijk, is verkocht.

Ik wordt er blij van om die dames blij te zien zijn. Het werkt zo aanstekelijk. Gezellig die kerstsfeer en dat al in begin oktober. Op een klein gedeelte van de stelling staan Halloweenspulletjes. Iedereen loopt er aan voorbij – het is duidelijk Halloween zal nooit een echte hit worden in ons land, tenminste niet hier in het noorden.
Eigenlijk ook logisch we voelen ons denk ik iets meer verwant met Scandinavië dan met die maffe Amerikanen.

Wat me achteraf opvalt, is dat er volgens mij weinig of geen Sinterklaasdingetjes zijn. Misschien wat letters of zo, zou kunnen. Het is toch geen angst hoop ik, om een Sinterklaas met een ouderwetse Zwarte Piet te tonen – wie weet, zou zomaar kunnen. En nog nergens een Paashaas te bekennen. Misschien ook wel echt iets te vroeg. Ach die Paashaas krijgt straks volop de ruimte, als zijn tijd daar is. Er is dan verder weinig te beleven, dus des te sterker komt hij dan voor de dag.

Ach ik blijf ook even bij de kerstverlichting staan. Een oude mevrouw met
looprek komt er ook bij, pakt zo’n glazen bol met daarin een winters tafereeltje, en als ze het schudt dan sneeuwt het. ‘Leuk hè, mevrouw en er zit ook nog verlichting in.’ ‘Hoe is het mogelijk,’ zeg ze, ‘hoe krijgen ze dat er toch allemaal in,’ en hoofdschuddend loopt ze verder. Ik kijk even naar de ernaast staande stormlamp met drie kaarsjes, die gevoed moeten worden met batterijen. Ik probeer voor de zekerheid even het dekseltje waar de batterijen in moeten los te krijgen. Het lukt me bij twee van de lampjes niet en dus slaat mijn aarzeling door naar het niet kopen. Verdorie bedenk ik, bijna hadden die ‘gekneusde’ creatieve geesten mij ook te pakken. Echt Kerst is een goudmijn. Het ultieme feest waarbij ons de meest gekke dingen worden aangesmeerd. Van allerlei prullaria tot de onzalige schranspartijen. Het zijn gouden tijden voor de bedrijven.

Hoe vroeger je erbij bent des te gezelliger het wordt. O ja, nu we het er toch over hebben. Ook ik zal er dit jaar maar vroeg bij zijn. Nee, echt niet om Piet Paulusma de sneeuw voor de voeten weg te vegen. Maar als u goed hebt opgelet dan heeft u de ganzen ook volop kunnen zien trekken. En wel alle richtingen op. Opeens waren ze er deze week. Maar goed voordat Piet het winterweer weer fout voorspelt, zal ik het u maar vertellen er zit er ‘bar strenge’ winter aan te komen. Nee, ik durf het grote woord ‘Elfstedentocht’, nog niet in de mond te nemen. Maar de ganzen vertellen me genoeg, de mollen zijn onrustig en mijn wintertenen tintelen. Dus wees gewaarschuwd,voor wat het waard is. Ook ik zeg net als de Action, hij komt vroeg dit jaar en is streng.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 20 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.0 met 1 stemmen 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)