Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ZO RELATIVEER IK

Soms kun je dat zo hebben een weekje dat het een beetje tegenzit. Zo’n periode dat alles even niet loopt zoals je hoopt of vindt dat het zou moeten lopen. Zo’n weekje dat een vervelend griepje dat je natuurlijk al onder je leden had, besluit een plekje op de voorgrond op te eisen, ten koste van jou. Zo’n weekje waarin je je gewoon beroerd voelt, soms zo erg dat je jezelf één voelt met de lappenmand waar je dan in vertoeft.

En een enkele keer kun je dat zo hebben, dat alles wat er verkeerd kan lopen, gelijktijdig naar jouw voordeur loopt en aanbelt. Je wordt even met een portie rottigheid overbedeeld, waar je niet echt op zit te wachten.
Dan moet je iets vinden wat je helpt alles tot de juiste proporties te relativeren. Iets waarmee je alles weer even op een rijtje kunt zetten. Iets wat je geduld schenkt, en je het overzicht terug geeft om de problemen, voor zover je er iets aan kunt doen, een voor een op te lossen. Helaas is dat heel mooi gezegd, maar het is vaak ook heel moeilijk om dat echt te doen. Maar goed opbeurende woorden, een portie medeleven en helende dromerige muziek kunnen in een later stadium soms wonderen verrichten.

Gelukkig is inmiddels voor mij het meeste weer opgelost en na wat ik vandaag heb gezien, bijna helemaal.
Ik keek voor de verandering weer eens een keertje naar MSN nieuws, en wat ik daar zag overweldigde me gewoon een beetje. Mocht u het ook hebben gezien wat ik bedoel dan zult u het vast wel begrijpen en het met me eens zijn.
In de rubriek ‘opmerkelijk’ zag ik een fotootje van Mars met de tekst: Mars geeft geheimen prijs.
Op zich heb ik helemaal niks met ruimtevaart, sterrenkunde en al wat er zich wel of niet in het onmetelijke heelal bevindt. Eerlijk, het is allemaal voor een gewone sterveling, waar ik mezelf ook toe reken, toch niet te bevatten, dus besteed ik er ook niet te veel aandacht aan en laat dat soort informatie meestal links liggen. Maar goed Mars is tegenwoordig zo ‘dichtbij’, dat je ergens wel zoiets hebt, van ja, misschien moet ik me toch een beetje meer in onze buurtgenoot verdiepen. Want laten we eerlijk wezen binnen 25 jaar verwacht ik dat de mens er zo onderhand wel eens een kolonie zal proberen te vestigen. En als ik pech heb maak ik dat nog mee. Maar aangezien alles veel sneller gaat dan gepland, schat ik dat die 25 jaar weleens eerder 15 jaar kan zijn.

Heel misschien dat ik het dan nog bewust kan meemaken, maar bevatten zal dan zeker niet lukken. Dus toch maar even kijken. Die geheimen betroffen dus allemaal prachtige foto’s gemaakt van planeten en van hun spectaculaire grondoppervlakten. Foto’s van meerdere sterrenstelsels, supernova’s, allerlei nevels o.a. de krab-, kalebas-, draaikolk- en de onvolprezen tarantulanevel. Overweldigende foto’s, fascinerend gewoon. Niet te doorgronden, wat met mijn atechnische brein voor de hand ligt, en ik probeer het dan maar niet eens. Maar het heeft me wel erg geholpen om mijn problemen te relativeren. Die ene foto van het melkwegstelsel, doet mij beseffen dat op een van de onooglijk kleine stipjes, een mannetje zit met z’n probleempjes, waar, als je die foto bekijkt, helemaal maar dan ook helemaal niets van overblijft.
Inderdaad dat mannetje ben ik, en er zijn nog onnoemelijk veel meer mensjes met probleempjes die zich op dat ene stipje, ergens tussen al die ontelbare hemellichamen op die foto, bevinden. Dat ene onaanwijsbare stipje heet AARDE. Hun problemen zijn gewoon onzichtbaar vanuit de ruimte, maar desondanks misschien hemelsgroot voor die mensjes zelf. Hopelijk dat er, velen van al die mensjes zijn, die de foto’s ook onder ogen krijgen. En dat ze dan ook dat gevoel een beetje in zich omhoog voelen komen, ook al is het maar een beetje. Dat gevoel dat hun problemen misschien toch kleiner zijn dan ze lijken. Dat ze met een blik op die foto, ze ze kleiner kunnen relativeren dan ze werkelijk zijn. Ik weet het sommige problemen zijn te groot om kleiner of weg te relativeren.
Even voor de duidelijkheid; wat ik hier opschrijf is bedoeld voor die categorie die problemen heeft, die op termijn zijn te overzien of waar mee is te leven.

Echt eerlijk waar, ik heb niets met ruimtevaart en dergelijk zaken, maar soms heel soms, kan juist datgene of diegene waar je niets mee hebt – jou de ruimte schenken die je even nodig hebt in je hoofd, om alles in z’n juiste proporties te aanschouwen.
Ach zoek ze op en bekijk even hoe onvoorstelbaar mooi en bijzonder we met z’n alles en iedereen toch zijn.


P.S. graag heel graag had ik die kleurige foto van het melkwegstelsel hierbij geplaatst, maar ja de rechten behoren toe aan een of nadere ruimtevaartinstelling en dat is verboden, maar het is echt de moeite waard het op te zoeken.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 29 december 2019


Geplaatst in de categorie: individu

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 163Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)