Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Die Boom

Mijn vrouw was met het mooie weer diverse spullen aan het luchten en van al die inspanningen ‘s middags even op de bank gaan liggen rusten. Terwijl ze uit het raam ligt te kijken heeft ze, langs het pad naar ons huis aan de slootkant, nog net een boom in het vizier en valt daarna met dit beeld in slaap.
Komt ze later die middag bij me en vertelt ik had zo’n treurige droom over een boom, die ik in de wind maar zo’n beetje heen en weer zag bewegen. Hij staat daar maar te staan en kan geen kant op.
Zo’n triest en zielig beeld – dat totaal overgeleverd zijn.

‘Nou,’ zeg ik, ‘volgens mij hoef jij geen medelijden met die boom. Hij is ten eerste daar op die plek al zo groot geworden – daar op de voor hem geschikte plek, die voorbestemd is. Weet je, ik denk dat die boom eerder medelijden met ons mensen heeft. Hij heeft zijn plekje al gevonden voor de rest van zijn leven en is daar gezien z’n grootte, gelukkig.
Hij ziet ons mensen, soms ons hele leven zoeken en vechten voor een plek om zich definitief te vestigen en gelukkig te worden. Een boom aanvaardt het leven zoals het op hem afkomt. Goed hij kan er weinig invloed op uitoefenen, maar over het algemeen heeft de boom toch een positieve uitstraling: rust, betrouwbaarheid, kracht, macht, schoonheid, soberheid, gedienstigheid.
Allemaal eigenschappen die wij misschien ook wel zouden willen hebben. Helaas komen velen van ons daar nooit aan toe, omdat ze alleen maar bezig zijn om zich in het leven staande te houden.

Een boom leeft, wij worden voor een groot deel geleefd.’
‘Verdorie,’ zegt ze, ‘je hebt helemaal gelijk.’ Ach, ik ben er weer ingetrapt.’
‘Waarin?, vraag ik.
‘In het feit dat onze hersentjes ons zo af en toe een beetje voorliegen.’

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 10 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: natuur

3.0 met 1 stemmen 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)