Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het Haasje

Ach veel mensen zullen zich er niet echt druk om maken en het waarschijnlijk niet eens merken maar levend op het platteland, merk je het wel degelijk. Weidevogels? Je ziet ze al een aantal jaren steeds minder. Dit jaar heb ik in de naburige weilanden geen kievit of grutto gezien. Trouwens die zouden het ook niet overleven, want zodra het kan worden de landerijen overgoten met gier en gegarandeerd meer dan noodzakelijk. Wat dat betreft werken mijn pupillen en papillen nog voldoende goed.

Ach, heel begrijpelijk, de boer moet z’n gier kwijt en er is geen sprake van controle, dus een extra tank vol gier op hetzelfde land uitrijden, geen haan die naar kraait.
De haan en de kraai zijn geen echte weidevogels, die redden zich wel. Maar voor die kievit, wulp, grutto en dergelijke is het eigenlijk een onleefbaar gebied geworden. Dat boeren boeren is logisch daar zijn het boeren voor. Ze worden ook opgejaagd natuurlijk om zo groot mogelijke winsten te maken, omdat ze ook steeds hogere kosten hebben. Het valt allemaal best te begrijpen, maar de echte natuur heeft er erg onder te lijden. Ons grondwater wordt dusdanig vervuild op sommige plaatsen, dat het drinkwater gevaar loopt.

Oei, deksels met deze constatering komt het ineens dus toch ook bedreigend dicht bij de stadsmens. Ooit kennissen uit Rotterdam op bezoek gehad, die zich verbaasden over de smaak van ons water – heerlijk! Vind je het gek, in zo’n vervuild gebied is het gewoon niet schoon te krijgen. We moeten oppassen dat het hier in het Noorden ook niet zo erg wordt door overbemesting met gier en chemicaliën. Mijn grootvader was vroeger ook een boertje. Hij zei: Wie geen respect voor de natuur heeft zal op termijn gaan misoogsten.

We zullen moeten ingrijpen. Maar voor sommige vogels lijkt het te laat. Grutto’s, wulpen, kieviten waar zijn ze gebleven. De vechtende (hitsige) rammelende hazen in het voorjaar – een aandoenlijk schouwspel – waar zijn ze? Het lijkt er inderdaad op dat ze voorlopig even het haasje zijn. Mijn naam? Haas meneer – Haas. *


* mijn naam is Haas heb ik er maar aan toegevoegd omdat wij indirect natuurlijk toch wel een beetje schuld hebben, door onze grote vraag naar vlees en zuivelproducten. Ik vroeg me gelijk af, waar komt die gekke uitdrukking eigenlijk vandaan? Ik heb het te uwer en mijner informatie even opgezocht.

In Duitsland vond een duel plaats waarbij een vriend van von Hase z’n tegenstander doodde. Hij moest dus vluchten, maar om de grens over te kunnen steken had hij een legitimatiebewijs nodig en vroeg hulp aan von Hase. Deze leende hem zijn studentenlegitimatiekaart en meldde aan de universiteit dat hij hem was verloren.
Z’n vriend ondertussen aan de andere kant van de grens verloor daar die kaart, die keurig werd opgestuurd naar de universiteit. Von Hase (rechtenstudent) had iets uit te leggen, maar deze deed daarop de historische uitspraak:
‘Mein name ist Hase, ich weiss von nichts.’
Deze term werd natuurlijk door de medestudenten met graagte omarmd en werd later een alom geaccepteerd spreekwoord en is overgewaaid naar onze land.

Zo bekeken zijn spreekwoorden net hazen, ze trekken zich helemaal niets aan van grenzen.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 4 november 2020


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 2 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)